• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Trombofília szűrés- mikor indokolt?

Egészségmagazin 2019.01.10 Forrás: Trombózisközpont
Trombofília szűrés- mikor indokolt?

Érdemes azoknak részt venniük a szűrésen, akiknek a családjában előfordult már trombózis vagy tüdőembólia.

A trombofília - azaz a genetikailag fokozott trombózishajlam- a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia egyik gyakori oka. Éppen ezért indokolt bizonyos esetekben a trombofília szűrésen részt venni, ahol megállapítható, vajon az illetőnél is fennáll-e a fokozott rizikó. Dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője ezeket az eseteket ismerteti.

Családban előforduló trombózis

Mivel a trombofíliát valamilyen genetikai defektus okozza és öröklődhető, ezért érdemes azoknak részt venniük a szűrésen, akiknek a családjában előfordult már trombózis vagy tüdőembólia. Főleg akkor, ha közeli rokon (szülő, testvér) volt benne érintett, illetve, ha náluk is már igazolódott valamilyen trombofília megléte.

Vetélés, meddőség

Sokszor az érintett még csak nem is sejti, hogy trombofíliás, hiszen - látszólag- semmilyen jel nem utal rá. Pedig valójában a vetélést (főleg, ha az ismétlődő), illetve a meddőséget okozhatja a véralvadási zavar is, mivel egy-egy vérrög bizony kialakulhat a méhlepény (placenta) ereiben is, melyek a magzatot hivatottak táplálni. Amennyiben thrombus miatt egy ilyen ér elzáródik, úgy a magzat nem jut elegendő oxigénhez és tápanyaghoz, ennek következtében abortusz, koraszülés következik be.

Fogamzásgátló és egyéb hormon tartalmú készítmények alkalmazása előtt

Sajnos több olyan történetről hallani, amikor fogamzásgátlót szedett fiatal lányok életüket vesztik trombózis/tüdőembólia következtében. Az ösztrogénhormont tartalmazó szerek ugyanis alapból fokozzák a véralvadást, de ha az illetőnél veleszületett trombóziskészség is van, úgy a rizikó igen nagy, főleg, ha mindkét szülőtől a hibás gént örökölte, azaz homozigóta. Éppen ezért érdemes minden ösztrogént tartalmazó készítmény - ide tartozik a fogamzásgátlók többsége is - alkalmazása előtt trombofília szűrést végezni!

Versenysport előtt

Akárcsak a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban hallani trombózis miatti halálesetekről, sajnos ugyanez elmondható versenysportolók esetében is.  A szervezet ekkor ugyanis fokozott igénybevételnek van kitéve, ami mellé jön még a gyakori dehidratáció, hosszú utazások, sérülések. Amennyiben a sportolónál trombofília is jelen van, úgy jelentősen megnő a trombózis/tüdőembólia esélye. Van, hogy a kialakulóban lévő mélyvénás trombózis okozta tüneteket izomláznak, izomhúzódásnak gondolják, így nem jut el idejében orvoshoz a sportoló. Folytatja az edzést vagy a versenyt és tüdőembóliát kaphat, ami sajnos halállal is végződhet. Hogy a halálesetek elkerülhetők legyenek, célszerű még a versenysportolás előtt kivizsgáltatnia magát!

Trombózis fiatalon vagy szokatlan helyen

Trombózis bármely életkorban kialakulhat, ám ha fiatalon keletkeznek vérrögök, akkor valószínű, hogy súlyosabb öröklött trombózishajlam van a hátterében - mondja dr. Szélessy Zsuzsanna. Ugyanez igaz arra is, ha a vérrög szokatlan helyen alakul ki.  Ilyenkor az is fontos, hogy nem csak az érintettet, hanem a családtagokat is szűrni kell, - ez vérvétel útján történik - mert a hosszútávú kezelés és későbbiekben a megelőzés is csak így lehetséges.

Legolvasottabb cikkeink