• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

2018-ban összesen 505 szervátültetés történt

Egészségpolitika 2019.01.14 Forrás: Weborvos Szerző:
2018-ban összesen 505 szervátültetés történt

Az egy évvel korábbihoz képest 10 százalékkal nőtt a hazai szervátültetések száma.

Örömteli, hogy soha ennyi szervátültetés nem történt, mint tavaly, az egy évvel korábbihoz képest 10 százalékkal több volt, összesen 505 transzplantáció került a statisztikába - mondta Horváth Ildikó hétfőn. Az egészségügyi államtitkár és más szakemberek a magyar szervátültetés helyzetéről annak a nemzetközi konferenciának a szünetében beszéltek, amely része az Eudonorgan elnevezésű uniós pályázatnak.

Az államtitkár elmondta: az 505 transzplantáció legnagyobb részét a veseátültetések jelentették: tavaly 335-öt ültettek be, ami 12 százalékkal több volt, mint 2017-ben. 80 májra és 62 szívre várakozó beteg is új szervet kapott. A három éve Bécsből hazaköltözött tüdő-transzplantáció is rekordot ért el: 23 átültetés történt, valamint öten a kombinált vese-hasnyálmirigy transzplantációnak köszönhetik egészségüket.

Az Eudonorgan több ország bevonásával egyebek mellett azt a célt tűzte ki, hogy a transzplantációval kapcsolatos társadalmi tudatosságot növelje. Hiszen fontos, hogy minél több emberhez eljusson az az üzenetet: egy halott szervei adományozásával sok élő életét tudja megmenteni.

A magyar lakosság 73 százaléka ajánlaná fel szerveit, de csak 23 százaléka ismeri a feltételezett beleegyezés elvére épülő jogrendet, amely azt jelenti, hogy kizárólag akkor lehet az elhunytból szervet kivenni, ha életében ez ellen nem tett írásos nyilatkozatot. Magyarországon is fontos felhívni erre a figyelmet, hiszen kevesen vannak tisztában a donáció szabályozásával. Dr. Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat transzplantációs igazgatója felhívta rá a figyelmet: fontos erről beszélni a hozzátartozókkal is, hogy szükség esetén tudjanak a döntésünkről és így könnyebb legyen határozniuk. Azt is elmondta, az Eurotransplanthoz való 6 évvel ezelőtti csatlakozás nagyon sokat segített a szervre várakozóknak, hiszen a mostani beültetések 22,6 százaléka is külföldi donornak volt köszönhető. Az 505 beültetés egyébként azt is jelenti, hogy a transzplantációs listákon várakozó 1300 beteg harmadát-felét egy éven belül megműthetik - tette hozzá kérdésre válaszolva az igazgató.

A legtöbb átültetés a Semmelweis Egyetemen történt, összesen 327 vese, szív, máj transzplantációt végeztek. Merkely Béla, a az egyetem rektora közölte, hogy az európai 80 transzplantációs központ közül szívátültetésben az SE a második, veseátültetésben a negyedik, májátültetésben pedig az ötödik helyen áll. Az a céljuk, hogy a következő öt évben valamennyi szervtranszplantációban a dobogón végezzenek, szívátültetés esetén pedig a vezető helyre kerüljenek - emelte ki a rektor. Az egyetem transzplantációs tevékenységéről bővebben itt olvashat

Legolvasottabb cikkeink