Hirdetés

A menstruációt megelőző tünetegyüttesről

A legtöbb nő - no és a családtagok meg a kollégák - észreveszi, hogy a menstruációt megelőző héten türelmetlenebb, indulatosabb, kötekedőbb vagy netán fáradékonyabb. Vagyis megváltozik a megszokott alaptermészete, mégpedig főként előnytelenebb vonatkozásokban.

PMS, premenstruációs szindróma |

InforMed Hírek16   InforMed | Czingráberné Radics, J.


A premenstruációs (havivérzést megelőző) tünetegyüttes általában a 30 év körüli nők problematikája. A menstruációt megelőző 5-9. napon kezdődik. Elsősorban az ingerlékenység fokozódik, amint az előbbiekben is említésre került, az érintett nők - mintegy 90 százaléka a női lakosságnak - türelmetlenné válnak, mindennel elégedetlenek, könnyen felcsattanók.

Jelentősen megszaporodnak az otthoni veszekedések és a munkahelyi konfliktusok is, melyek a teljesítőképesség romlásával is szövődhetnek.

Akiknél pszichés zavarok állnak fenn - elsősorban depresszió, szorongásos zavarok vagy egyéb, akár komolyabb betegségek is -, mindezek a menstruációt megelőző napokban hajlamosak felerősödni, kiújulni. Ez különösen a hangulatzavarokra, a depresszióra érvényes. Ekkor a depresszió tünetei uralják a képet, ennek valamennyi veszélyével.

A premenstruációs szindróma kialakulásában komplex tényezők vesznek részt: ennek nyomán pedig testi tünetekben is megnyilvánul az állapot. Megváltozik a vízháztartás, az étkezési, folyadékfogyasztási szokások.

Elsősorban ezek nagyfokú megnövekedéséről van szó, így a testsúly is hirtelen megnövekedhet (hízás és még inkább jelentős folyadék-visszatartás következtében) - 2-4 kilogrammal is rövid pár nap alatt.

Falási rohamok kínozhatják a nőket, elsősorban nagy kalória tartalmú ételek, édesség, csokoládé, sütemények elfogyasztásának formájában.

Az alvás minősége megromolhat. Állandósulhat az álmosság, fáradékonyság jelentkezhet, de az is gyakori, hogy az éjszakát nem tudják végigaludni, hánykolódnak csupán és ez a kialvatlanság csak rontja a következő nap ingerlékenységét.

Megfigyelés az is, hogy pszichés betegségben szenvedők sokkal gyakrabban kerülnek kezelésre a menstruációt megelőző napokban, mint ettől függetlenül.
Kezelése megoldott, bár komplex terápiát igényel.

Antidepresszánsok és kiegészítő szerek kedvező eredményt hoznak, megszüntetve a tüneteket, kiegyensúlyozottá téve a hangulatot.

PMS, premenstruációs szindróma

2019-02-01 13:25:59

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop