A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Biztonságos-e csókolózni a HPV érában? - Best Practice

2019.02.12. | drHorváthTamás | komment

Címkék: csók ajánlás onkológia hpv best practice

Igen, nem csalás, nem ámítás, ezzel a címmel (Is it Safe to Kiss in Era of HPV Head and Neck Cancer ‘Epidemic’?) jelent meg egy TRIO Best Practice ajánlás, és nekem rögtön az a rosszmájú gondolat ugrott be, hogy meg kellene jelentetni egy olyan cikket, aminek az a címe, hogy "Biztonságos-e levegőt venni a légszenyezettség érájában?", vagy egy olyat, hogy "Biztonságos-e táplálkozni a vegyszeres mezőgazdaság érájában?", ami persze nagyon inkorrekt hozzáállás részemről. Egyrészt akkor kritizáljon az ember egy Laryngoscope ajánlást, ha maga is ír(na) oda, másrészt a felvetés teljesen rendben van, mivel a HPV most már egyértelműen felzárkózott az alkohol és a dohányzás rákkeltő hatásához a fej-nyak régióban, erről már egy rakás bejegyzést írtam itt a blogon (HPV). Ugyanakkor a cím megfogalmazásával tényleg nem értek egyet, esetleg érdemes lett volna hozzátenni, hogy "vadidegenekkel", vagy "promiszkuitásban", vagy hasonlót, hiszen az az érzésem, hogy az ajánlás szerzői elsősorban ezt a kérdést az óvszer és szex szintjére szerették volna elhelyezni. Azaz nem egy stabil, és mellesleg HPV negatív párkapcsolatnál merülne ez fel, hanem ha "új nyál" kerül a képbe (hát ez milyen így leírva...).

Szóval a cikk lényege az lenne, hogy mennyire kell félnünk, ha olyan valakivel csókolózunk, akinek nem tudjuk a HPV státuszát, ami talán nem az a kategória lesz, mint az egyéjszakás kaland védekezés nélkül, de abba az irányba mutat. Mindenesetre az ajánlás azt mondja, hogy nincs elég adat, evidencia arra, hogy azt javasoljuk a betegeknek, hogy ne csókolózzanak, ugyanakkor tudni kell, hogy az orális HPV fertőzés egy létező jelenség.  Amiben a mai napig sok a bizonytalanság, például 6 évvel ezelőtt már megírtam, hogy a HPV fertőzés nem vihető át nyállal (Átvihető-e nyállal a HPV okozta szájüregi rák?), aztán meg 5 éve azt is, hogy de mégis (A nyállal átvihető fertőzésekről). Persze az idő haladtával tisztul a kép, és most már úgy tűnik, hogy nem csak orális szex révén, hanem ténylegesen nyállal is átvihető a HPV, de még sok mindent nem tudunk. De beszélni kell róla, az tény, és fontos. És hát érdemes lenne megkonzultálni az illetékesekkel, hogy miként lehet megállni, hogy valakik ne csókolózzanak a nagy vágy hevében, vagy ha igen, miként lehet a HPV ellen védekezeni lokálisan? Mert egyébként szisztémásan már lehet, védőoltások formájában. Ez utóbbi lehet az igazi garancia hosszú távon.

A TRIO Best practice sorozat eddigi részei:

Mikor ajánlott vagy szabad gyermekkorban orrsövényműtétet végezni? - Best practice
Kell-e szteroid vestibularis neuronitisben? - Best practice
Meddig legyen szívódrain a nyaki sebben? - Best practice
Használhatjuk-e a másik fület az adott oldali fülkürt működésének megítélésére? - Best Practice
Második szakasz cholesteatoma műtét után - Best Practice
Műtéti megoldás visszatérő arcüreg gyulladás esetén - Best Practice
Rutinszerű nyelőcső tükrözés ismert fej-nyaki carcinoma staging során - Best Practice
Antibiotikum profilaxis tiszta nyaki onkológiai műtétekhez - Best Practice

süti beállítások módosítása