Gyermekvállalási támogatás, CSOK használt lakásra, SZJA mentesség, Autóvásárlási támogatás, Hitelátvállalás, Nagyszülői GYED - Családvédelmi intézkedések 2019

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Gyermekvállalási támogatás, CSOK használt lakásra, SZJA mentesség, Autóvásárlási támogatás, Hitelátvállalás, Nagyszülői GYED - Családvédelmi intézkedések 2019 Július elsejétől lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kamattámogatott hitelét használt lakás vásárlásához is, valamint a július elseje után született gyerekek után igényelhető a gyerekvállalási támogatás. A kormány hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be. Július elsejétől lehet igényelni a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kamattámogatott hitelét használt lakás vásárlásához is, valamint a július elseje után született gyerekek után igényelhető a gyerekvállalási támogatás - jelentette be sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára 2019.02.12-én, hétfőn, Budapesten.

A kormány hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be.
 

Családvédelmi intézkedések 2019


1. Bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását.
Minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, 10 millió forint kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik, és a tőketartozás harmadát nem kell visszafizetni. Ha harmadik gyermek is születik, a kölcsön további részét teljes egészében elengedik.

 Családvédelmi intézkedések 2019 - A 7 pontos akcióterv

Novák Katalin a fiatal házasok gyermekvállalási támogatásáról elmondta, azt minden új gyermeket vállaló 18 és 40 év közötti nő igényelheti, aki első házasságában él, és legalább három év munkaviszonnyal rendelkezik. Legfeljebb 10 millió forint kamatmentes, szabad felhasználású hitel vehető fel, és júliustól számítva három évig áll majd nyitva ez a lehetőség. A törlesztést az első, a 2019. július 1-je után született gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik és a tőketartozás 30 százalékát is elengedik, a harmadik gyermeknél pedig a kölcsön további részét teljes egészében elengedik, így akár vissza nem térítendő támogatássá is válhat ez a lehetőség - ismertette. Megjegyezte, ha a maximális 10 millió forintos összeget veszik fel a szülők, akkor a havi törlesztőrészlet 50 ezer forint lesz, 20 éves futamidővel. Hangsúlyozta, a támogatást azok is igénybe vehetik, akik már házasok és már van gyermekük, de csak további gyermek után kérhető a kölcsön.

2. Bővítik a csok kedvezményes hitelét.
Jelenleg a kétgyermekes családok 10, a három és több gyermeket családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe új lakás vásárlására. A jövőben a két- és többgyermekes családok a hitelt használt lakások vásárlására is felhasználhatják.

 Családvédelmi intézkedések 2019 - A 7 pontos akcióterv

Novák Katalin közölte, a csok mellé kapható kedvezményes hitel már használt lakásokra is felvehetővé válik, vagyis a kétgyermekes családok 10 millió, a három- és a többgyermekes családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek már igénybe használt lakás vagy ház vásárlására. Ezzel kapcsolatban elmondta azt is, hogy a használt ingatlanok vásárlására vonatkozóan eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, amely korábban a csok felvételének a feltétele volt.

3. Bővül a nagycsaládosok hitelátvállalása
Eddig a harmadik és minden további gyermek születése esetén egymillió forintot vállaltak át a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. A jelzáloghitelek egy részének átvállalása úgy változik, hogy már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállalnak át - közölte az államtitkár, hozzátéve: fontos tudni, hogy ez a lehetőség a kamattámogatott csok-hitelek esetén is érvényes.

4. Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek az szja fizetése alól.
Novák Katalin közölte, a legalább négygyerekes nők szja-mentességét várhatóan a jövő évtől vezetik be, és ez nemcsak a 18 év alatti gyerekek esetén érvényes, hanem a felnőtt gyerekek után is, egészen a nyugdíjig. Az adómentesség kizárólag a munkából származó jövedelemre igaz, tehát például az osztalékból származóra nem lehet igénybe venni - mutatott rá.

 Családvédelmi intézkedések 2019 - A 7 pontos akcióterv

5. Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja.
Legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a kormány: a legalább három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak. Ez az autó árának maximum 50 százalékát teheti ki. Ezt nem utólag térítik vissza, hanem már ennyivel kevesebbet kell eleve kifizetni.

6. Megvalósítják a teljes bölcsődei ellátást. Három év alatt 21 ezer új bölcsődei férőhelyet létesítenek.
Az év végéig ebből megépítenek 10 ezret, 2020-ban és 2021-ben pedig további 5, illetve 6 ezret. Ez azt jelenti, hogy 2022-re minden szülő, ha akarja, bölcsődébe viheti a gyermekét.

7. Bevezetik a nagyszülői gyedet, így ha a szülők így döntenek, a nagyszülők is gyeden maradhatnak helyettük.
Novák Katalin államtitkár a nagyszülői gyedről elmondta, csak még aktív, tehát dolgozó nagyszülők vehetik igénybe, nyugdíjasok nem, és a gyed extra nem terjed ki rá, tehát ha a nagyszülő visszamegy dolgozni, akkor a gyed folyósítása megszűnik.

Ezt is olvasd el! Családokat érintő változások 2019-ben »

Kiemelte, az intézkedések költségvetési fedezete biztosított, jövőre nagyságrendileg 150 milliárd forintot fordítanak ezekre, idén pedig értelemszerűen ennek felét, de ez azon is múlik, mennyien veszik igénybe a lehetőségeket. Novák Katalin azt is hangoztatta, hogy a családtámogatások bővítése nem lezárt folyamat, tovább folytatják a munkát.

Forrás: MTI
Fotók: Pixabay

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.02.12