• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Rosszul tudjuk, hogy csak az antibiotikum gyógyít

Lapszemle 2019.02.14 Forrás: ATV
Rosszul tudjuk, hogy csak az antibiotikum gyógyít

A rezisztenssé váló kórokozókra már nem hatnak a gyógyszerek, és sok beteg a kórházi fertőzésekbe hal bele.

2016-ban 545 milliárd forintot költöttek a magyarok gyógyszerekre, egy másik kimutatás pedig arról számol be, hogy a televíziókban egy év alatt 7000 órányi reklámot sugároztak vény nélküli gyógyszerekről. Póta György elmondta az ATV Start című műsorában, hogy ez egyrészt a túlzott gyógyszerfogyasztást mutatja, másrészt viszont a rossz egészségi állapotot, melyet a szív- és érrendszeri betegségekre használt gyógyszerek nagy mennyisége jelez. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvános adatai alapján az Index összeállította, hogy milyen receptköteles gyógyszert szedtek a legtöbben Magyarországon 2018-ban. 

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke a lista alapján arról beszélt, az első helyen a kombinált antibiotikumok fogyasztása áll. Póta György említette, hogy kongresszusokat tartanak szerte a világon a túlzott fogyasztás miatt, mert elképesztő következményei lehetnek, ha a kórokozók hozzászoknak az antibiotikumokhoz. Mint mondta, már olyat is lehet látni, hogy a rezisztenssé váló kórokozókra már nem hatnak a gyógyszerek, és sok beteg a kórházi fertőzésekbe hal bele. A szakember arról is beszélt, hogy a lázas betegségek 80 százalékát vírusok okozzák, amikre nem hatnak az antibiotikumok. A kórokozók 70 százalékát például penicillin rezisztenssé tették, mivel a legkisebb lázra is penicillint adtak - folytatta a gyermekorvos, aki rossz beidegződésnek tartja egyrészt, hogy a betegek rögtön antibiotikumot kérnek, mert azt hiszik, csak attól gyógyulnak meg, másrészt az orvosok úgynevezett deffenzív medicinát alkalmaznak, vagyis előre védekeznek az antibiotikummal, nehogy egy esetleges szövődmény problémát okozzon.

Az említett lista második helyén a csontritkulásra adott gyógyszerek vannak. Póta György megjegyezte, hogy a D3 vitamin adása nagyon fontos, mert az immunrendszer és a csontrendszer egyik katalizátora, melyre korábban nem helyeztek nagy hangsúlyt. 

 

A kérdésre, mennyire felelősek az orvosok a túlzott gyógyszerfogyasztásért, Póta György elmondta, kis részben ők is felelősek, de a legnagyobb hangsúlyt a megelőzésre kell helyezni, mert rossz szokás, hogy az emberek nagy többsége csak akkor megy orvoshoz, ha már baj van, ezért szemléletváltásra van a legnagyobb szükség.

Legolvasottabb cikkeink