étkezési zavar
#Szülőknek

Étkezési zavar a tiniknél - hogyan védd meg gyermeked

2021.06.06.
3 perces olvasási idő

Tisztában vagy a tinédzserkori étkezési zavarokkal? Érdemes tudni, mi okozza őket, mik a következmények, valamint hogyan lehet megelőzni.

Ezek az étkezési zavarok pusztító hatásúak lehetnek - főleg a kamaszlányoknál. Ahhoz, hogy segíts gyermekednek, tudni kell az okokat és leülni vele beszélgetni az egészséges táplálkozásról.

Néhány példa

Társadalmi nyomás: A nyugati kultúrák előtérbe helyezik a fizikai vonzalmat és a vékony testalkatot. Még egy normál testsúlyú lány is képes azt hinni magáról, hogy kövér. Emiatt a társadalmi elvárás miatt sok lány a diéták és fogyókúrák megszállottja lesz.

Kevés önbizalom

Azok a tinik, akiknek nincs önbizalmuk, gyakran változtatnak étkezési szokásaikon vagy fogyókúráznak, hogy ettől biztosabbnak érezhessék magukat.
Kedvenc sportok, foglalkozások

Azok a sportok is növelhetik az étkezési zavar kialakulásának veszélyét, amikhez elengedhetetlen a vékony test: balett, futás, birkózás.
Személyes tényezők

Genetikailag, biológiailag is hordozhatják gyermekeink az étkezési zavar kialakulására való hajlamosságot. Személyes jellemzők, mint pl. maximalizmus, szorongás, merevség, szintén közre játszhatnak.

A korai következmények:

  • szédülés
  • fáradtság
  • gyengeség
  • székrekedés
  • ingerlékenység
  • koncentrációs nehézségek
  • álmatlanság
  • lányoknál menstruációs rendellenesség

Későbbi következmények:

  • izomveszteség
  • elvékonyodó hajszálak
  • csontvesztés
  • fogak romlása
  • késői növekedés és fejlődés
  • vérszegénység
  • emésztési zavarok
  • szívpanaszok
  • különböző rohamok
  • depresszió, ami öngyilkossági gondolatokhoz vezethet

A megelőzés nyílt kommunikációval kezdődik.

Ösztönözd az ésszerű étkezésre

Beszélj gyermekeddel, hogy egy fogyókúra milyen hatással lehet egészségére, megjelenésére és energiaszintjére. Vedd rá, hogy akkor egyen, amikor éhes és közös családi program legyen a rendszeres, egészséges étkezés.

Beszéljétek meg a média üzenetét

A tv műsorok, filmek, weboldalak és más eszközök a médiában azt közvetítik gyermekednek, hogy csak egy bizonyos testalkat az elfogadható. Beszélgessetek arról, hogy mit hallott gyermeked: főleg olyan weboldalakról, amik az anorexiát inkább életstílusnak és nem étkezési zavarnak nyilvánítják.

Az egészséges önkép

Vajon gyermeked hogy látja önmagát? Fontos elmondani, hogy az egészséges testalkat sokféle lehet. Tudnia kell neki is, hogy nem szabad megengedni rosszindulatú vicceket a fizikai tulajdonságai miatt, ugyanakkor ő sem tehet megjegyzéseket másokra az alkatukat vagy testsúlyukat illetően.

Önbizalom növelés

Tiszteld gyermeked eredményeit és támogasd céljait. Hallgasd meg, amikor beszél. Keress pozitív tulajdonságokat benne, mint kíváncsiság, nagylelkűség, jó humorérzék. Emlékeztesd rá, hogy a te szereteted feltétel nélküli - nincs köze a súlyához vagy megjelenéséhez.

Oszd meg félelmeid a fogyókúrákkal kapcsolatban

Magyarázd el gyermekednek, hogy a fogyókúra befolyásolja a testének működését, fejlődését, növekedését és könnyen vezethet időnkénti mértéktelen táplálkozáshoz. A fogyókúrázás nem egészséges módja az érzelmek kezelésének. Inkább arra ösztönözd, hogy beszéljen egy számára bizalmas emberrel vagy baráttal a problémáiról.

Az étel táplálék - nem jutalom vagy következmény

Állj ellen a kísértésnek és ne ajánld fel az ételt jutalomként, de ne is vedd el gyermekedtől büntetésből. Fontos, hogy te is jó példát mutass gyermekednek. Ha te is állandóan fogyókúrázol és a leadott kilókról beszélsz, hiába várod gyermekedtől, hogy egészségesen étkezzen. Ellenkezőleg: étkezzen tudatosan és legyen büszke a testére.

Konzultálj egy orvossal

Gyermekednek orvosa segíthet megerősíteni az egészséges önképet, valamint felismerni a korai jeleit egy étkezési zavarnak. Például beszélhetnek a testtömegindexéről, súlyáról, mozgásról, étkezési szokásokról vagy akár mentális segítséget is felajánlhat.

Hova fordulj, ha gyermeked étkezési zavarral küzd?

Ha bármilyen gyanú felmerül benned ezzel kapcsolatban, (buggyos ruhák, az étkezések elkerülése) beszélj gyermekeddel. Segíts neki megnyílni. Ezután kérj egy időpontot az orvosnál neki. Ott meg tudják mondani, mennyi esélye van egy étkezési zavar kialakulásának, valamint vért vesznek, vizeletet vizsgálnak stb. Ha gyermekedről kiderül, hogy étkezési zavarral küzd, valószínűleg a terápia része lesz, hogy a családja is segítsen kialakítani az egészséges önképet, valamint egy normális testsúlyt elérni. Néha az orvosi kezelés az étkezési zavarral együtt járó pszichés rendellenességeket is kezeli, úgy mint szorongás, rögeszmés zavarok, depresszió. Súlyos esetben kórházi beavatkozás is szükséges lehet.

Bármi is legyen a kezelés, a korai beavatkozás mindig felgyorsítja a gyógyulást.

(KamaszPanasz – K.F.)