Szülés utáni bélgázképződés - Normális?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász megjelent:

A szülés utáni bélgázképződés gyakori, és általában magától megszűnik, de a kismedencei károsodás vagy egyéb háttérben meghúzódó egészségügyi állapot jele is lehet. Az alábbi cikkben a szülés utáni gázképződés és a puffadás okait vizsgáljuk. Arról is írunk, mikor kell orvoshoz fordulni és milyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre.

A női test számos változáson megy keresztül a terhesség alatt és után. Szülés után vagy a felépülési időszakban normális, ha változást tapasztal a bélmozgásban. Ezek a változások lehetnek:

  • szülés utáni gázképződés
  • puffadtságérzés
  • akaratlan vagy laza bélmozgás
  • székrekedés

Ezek a változások függetlenek attól, hogy hüvelyi úton vagy császármetszéssel szült.

A szülés utáni bélgázképződés tünetei a következők:

  • puffadás vagy bélgázeresztés
  • böfögés
  • éles hasi fájdalom
  • hasi görcsök

A kiváltó okoktól függően ezek az emésztési változások megoldódhatnak természetes módon vagy kezelésre lehet szükség.

Okok

A szülés utáni bélgázképződés bizonyos okai olyan háttérben meghúzódó egészségi állapottal vagy tényezőkkel hozhatók összefüggésbe, amelyek a születési folyamat részét képezhetik. Ezek az okok gyakran kívül esnek az irányításunkon, ellentétben az életstílussal kapcsolatos tényezőkkel, melyek megelőzhetők lehetnek.

A szülést követő bélgázképződés lehetséges okai a következők:

A medencefenék károsodása

A terhesség és a szülés a medencefenék izmainak és idegeinek tágulását és károsodását okozhatja. Ez csökkentheti a gázképződés feletti kontrollt.

A medencefenék hátulja az anust szabályozza. Nem szokatlan, hogy az anális sphincter izmok szétszakadnak a szüléskor.

Az anális sérülések csökkenthetik a gáz szabályozását. Ezek a sérülések csökkenthetik a bélmozgás fölötti kontrollt is, melyet széklet inkontinenciának nevezünk.

A széklet inkontinencia tünetei az alábbiak lehetnek:

  • sürgető székelési inger
  • a gázképződés feletti kontroll elvesztése
  • a székletürítés feletti kontroll elvesztése
  • anális szivárgás

Gátmetszés

A szülés során kisebb műtéti beavatkozásra, gátmetszésre lehet szükség, mely során a hüvelynyílás és az anus közötti részen bemetszést végez az orvos, hogy megelőzze annak szakadását.

Néha a gátmetszés gyógyulása eltarthat egy ideig. Gyengítheti a medencefenék izmait is, és széklet inkontinencia tüneteit okozhatja, beleértve a szülés utáni gázképződést is.

Székrekedés

Ha valaki fájdalmas, megrekedt gáztól szenved a szülés után, az a székrekedés következménye lehet. A székrekedésben szenvedőknél lelassul a bélmozgás, a székletük kemény és görcsös lehet. A székrekedés szintén puffadást és hasi fájdalmat okozhat. A székrekedés gyakori a szülés után, mely néha folyamatos problémát okoz.

Bizonyos fájdalomcsillapító készítmények azonnali székrekedést okozhatnak a szülés után. A hosszú távú székrekedés gyakran az étrend vagy az életmódbeli tényezők miatt következik be.

Táplálkozás és életmód

A fruktózt, laktózt, szorbitot vagy oldható rostot tartalmazó ételek fogyasztása növelheti a gázképződést. Ezek főként az alábbi élelmiszerekben találhatóak:

  • feldolgozott ételek
  • rágógumi és édességek
  • tejtermékek
  • gyümölcsök
  • bab
  • teljes kiőrlésű gabonák
  • zöldségek

Ha szeretné csökkenteni a felesleges bélgázképződét, célszerű elkerülni a feldolgozott élelmiszereket, rágógumit és édességeket. A fent említett további élelmiszereket mérsékelt mennyiségben, a kiegyensúlyozott és egészséges étrend részeként fogyassza!

Ha szülés utáni gázképződéstől szenved, próbáljon meg kevesebbet és felváltva fogyasztani ezekből az ételekből. Ez segíthet azonosítani, hogy mely élelmiszerek váltják ki a panaszokat.

Ha túl sok levegőt nyel evés közben, az is növeli a gázképződést. Ennek tudatában a lassúbb étkezés is segíthet.

További tanácsok Mit egyen és mit kerüljön a szoptatós anyuka?

Háttérben meghúzódó betegségek

Egyes mögöttes egészségügyi állapotok fokozhatják a gázképződést. A leggyakoribbak:

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha valakinek anális inkontinencia tünetei vannak, például a székletürítés feletti kontrollelvesztése, akkor orvoshoz kell fordulnia.

A székletürítés irányítása feletti kontroll elvesztése azt jelenti, hogy az illetőnek kismedencei vagy anális sérülése lehet. Előfordulhat, hogy bár már korábban kezelték, most további kezelésre van szükség. Ha több napja van székrekedése, akkor is érdemes orvoshoz fordulni.

A szülést követő bélgázképződés, amely egyéb tünetek nélkül jelentkezik, általában nem igényel kezelést. A szülés utáni bélgázképződés általában magától vagy az étrend megváltoztatása után megszűnik.

Ha a bélgáz és a puffadás folyamatos problémává válik, beszéljen orvosával. Előfordulhat, hogy ezek a tünetek egy mögöttes egészségi állapot következményeiként jelentkeznek.

Kezelés és házi praktikák

A szülés után, amíg kórházban van, kezelik a medencefenéksérülést. Ha a seb nem gyógyul megfelelően, további kezelésre lehet szükség.

Az úgynevezett Kegel-gyakorlatok segíthetnek az anális inkontinencia helyreállításában. A Kegel-gyakorlatok a medencefenék izmainak ismételt megfeszítéséből és ellazításából állnak. Ezeket az izmokat használjuk a bélgázok és a vizelet megállítására.

Hasznos lehet egy olyan fizikoterapeuta segítségének igénybevétele is, aki a medencefenék gondozására szakosodott, mivel tanácsot adhat arra vonatkozóan, hogy az Ön számára mely gyakorlatok a legmegfelelőbbek.

A vénymentesen kapható székletlágyítók vagy hashajtók rövid távon könnyítik a székrekedést. Az étrendbeli változtatások ugyancsak segítenek megelőzni a székrekedést és a bélgázképződést.

A bőséges vízfogyasztás és az emésztést javító jógapózok is hasznosak lehetnek a szülés utáni gázképződéstől szenvedők számára.

Ha egy mögöttes egészségi állapot okoz folyamatosan gázképződést és felfúvódást, az orvos javasolni fogja a megfelelő kezelést.

A szülés utáni bélgázképződés természetes, és jellemzően néhány hónap alatt magától elmúlik. Ha a szülés utáni gázképződést egyéb tünetek is kísérik, beszéljen orvosával!

Kapcsolódó Az anyagcsere serkentésének 4 egyszerű módja

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; medicalnewstoday.com
Lektorálta: Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Zsuzsanna, szülész-nőgyógyász és Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.