Cuki vagy szexista? - Ezen az ártatlannak szánt gyerekfotón háborog most az internet

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


Cuki vagy szexista? - Ezen az ártatlannak szánt gyerekfotón háborog most az internet A közösségi oldalakat böngészve úgy tűnik, mintha néha olyan dolgon is kirobbanna a vita, amit nem vitaindítónak szántak. Vagy éppen sokkal komolyabb dolgokra derül fény egy ártatlan poszt alatt kibontakozó beszélgetésben. A közösségi oldalakat böngészve az embernek gyakran támad az az érzése, mintha az internetes világ szuperérzékennyé vált volna, és néha olyan dolgon is kirobban a vita, amit nem vitaindítónak szántak. Vagy éppen sokkal komolyabb dolgokra derül fény egy ártatlan poszt alatt kibontakozó beszélgetésben.

Cuki vagy szexista
Most is valami hasonló történt: az alábbi képet a Medical Shots elnevezésű, orvosi témákkal foglalkozó Twitter-oldal posztolta ki néhány napja, ezzel az egyszerű kísérőszöveggel: "Hát ez cuki, nem?"  

A fotón egy kislány és egy kisfiú látható hátulról, amint kézen fogva sétálnak egy kórháznak tűnő intézmény folyosóján, a hátukon pedig kétféle felirat - a kislányén Tanuló nővérke, a kisfiúén Tanuló orvos.

Cuki fotót akartak posztolni a közösségi oldalra - Felháborodás lett belőle

Nos, bár a fotó 20 ezer lájkot kapott, rengeteg hozzászólás is érkezett - és bizony sokan voltak, akik szerint a kép egyáltalán nem cuki, sőt, inkább szexista és sértő.

Sztereotipikus és sértő
Sokan azt nehezményezték, hogy miért kell az elavult nemi sztereotípiákat tovább erősíteni - azaz miért csak nővérke lehet egy kislány, és miért rögtön orvos a kisfiú, hiszen ezzel a begyöpösödött és hímsoviniszta felfogással hatalmas kárt okozhatunk már kisgyerekkorban is (arról pedig már ne is beszéljünk, hogy miért kell azonnal pinkbe öltöztetni egy kislányt...).

Manapság bárki lehet orvos vagy ápoló
Mások szerint ez saját magukra nézve is sértő, hiszen sokan dolgoznak férfi ápolóként, valamint női orvosként, és hangsúlyozták, ezekben a szakmákban nincs nemi megkülönböztetés, bárkiből ápoló is, és orvos is.

Még olyan is akadt, aki politikailag korrektre átírta a feliratokat, és így lett mindkettejükből "egészségügyi szakember".

Cuki fotót akartak posztolni a közösségi oldalra - Felháborodás lett belőle

Kevés a férfi ápoló, pedig több is lehetne
Hogy az ártatlan fotó valójában mennyire komoly témát feszeget, arra egyebek közt egy szaklapban megjelent cikk világít rá: a Mi a magyarázata annak, hogy egyre több hivatásos férfi ápoló dolgozik az USA-ban? című tanulmány például azt a kérdést boncolgatja, mi az oka annak, hogy egyre nő a férfi ápolók száma az Egyesült Államokban az 1960-as évek óta. Míg akkoriban csupán az összes ápoló 2 százalékát tették ki férfiak, ez a szám ma már 13 százalék - ami egyébként még mindig kevés, ám megfelelő felvilágosító munkával lehetne még több, hiszen rengeteg munkanélküli férfit lehetne ebbe az irányba terelni, ha meg tudnák szólítani őket.

A férfi ápolók bére több
Mindemellett viszont egy másik tanulmány arra is rámutatott, hiába a viszonylag csekély férfi ápoló szám, mégis ők sokkal több pénzt visznek haza ugyanazért a munkáért, mint a nővérek. A tanulmány 1988 óta vizsgálta a béreket, és megállapította, a hivatásos férfi ápolók mintegy 5000 dollárral keresnek többet ugyanazért a munkáért, mint kolléganőik - és ez a nőket hátrányosan érintő bérbeli megkülönböztetés nem nagyon változott az elmúlt évtizedekben.

Forrás, fotók: Twitter/Medicalshots, BoredPanda

Szülők lapja

Hírek, érdekességek

Szülők lapja


2019.03.13