• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Befejeződött az influenzajárvány

Hírek 2019.03.14 Forrás: Weborvos
Befejeződött az influenzajárvány

A járványküszöb alá csökkent az influenza-szerű tünetekkel orvoshoz forduló betegek száma.

A figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban 2019. március 4-10. között 13 900 fő fordult orvoshoz influenzaszerű megbetegedés miatt, 35%-kal kevesebb, mint az előző héten. A morbiditás 141,3%ooo-nek bizonyult, 100 000 lakos közül 141 beteg kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt - jelentette a Nemzeti Népegészségügyi Központ Járványügyi és Infekciókontroll Főosztálya.

A fővárosban és 18 megyében csökkent, Pest megyében nem változott az orvoshoz forduló betegek száma. Az influenzaszerű megbetegedések becsült előfordulási gyakorisága Békés (269,2%ooo), Győr-Moson-Sopron (254,9%ooo) és Zala (222,4%ooo) megyében volt a legmagasabb, Nógrád (23,1%ooo), Csongrád (23,8%ooo) és Tolna (36,0%ooo) megyében a legalacsonyabb. Az ország hat közigazgatási területén (Budapest, továbbá Bács-Kiskun, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Tolna megye) diagnosztizáltak laboratóriumi vizsgálattal igazolt influenza megbetegedést.

A betegek 25,3%-a gyermek, 37,2%-a 15-34 éves fiatal felnőtt volt. A 35-59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 26,6%-a, 10,9%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A korspecifikus morbiditás a 3-5 évesek (254,8%ooo) és a 15-34 évesek(218,6%ooo) között volt a legmagasabb.

Az NNK Légúti vírus osztályára a 10. naptári héten 43 influenza-gyanús betegtől származó légúti minta érkezett. Hat esetben igazolták az influenza A, egy esetben az influenza B vírus és hét esetben légúti óriássejtes vírus (RSV) kóroki szerepét. A sentinelorvosok által beküldött 21 légúti mintából három betegnél influenza A(H3N2), egy betegnél influenza B okozta fertőzést diagnosztizáltak, az influenza-pozitivitási arány 19,0%-nak felelt meg. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 22 beteg légúti mintájában három esetben influenza A(H1N1)pdm09 vírus jelenlétét igazolták.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 10. héten egy jelentés érkezett. A járvány Fejér megyében egy idősek otthonát érintette. Három betegnél történt mintavételezés, a vizsgálatok folyamatban vannak.

Összegzés: A klinikai és a virológiai adatok értékelése alapján megállapítható, hogy a 2019. év 10. hetében országosan 35%-kal kevesebb beteg, 13 900 fő kereste fel orvosát influenzás panaszokkal az előző héthez viszonyítva. Jelentősen csökkent a gyermekek érintettsége is, de továbbra is leggyakrabban a 3-5 éves gyermekek körében diagnosztizálták a betegséget. Az előző heti 29-cel szemben a héten összesen 7 influenzavírust (6 influenza A és egy influenza B) azonosítottak. Az országosan regisztrált betegszám a járványos küszöb alá csökkent, így a 2. naptári héten kezdődött országos influenzajárvány a 10. héten befejeződött.

A 2018. év 40. és 2019. év 10. hete között 1 199 betegtől származó vizsgálati anyagot dolgoztak fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ Légúti vírus osztályán, ahol 530 főnél igazoltak influenza A [275 influenza A(H1N1)pdm09, 219 influenza A(H3N2), 36 A(NT)] és 6 influenza B vírus okozta fertőzést. Százhat főnél légúti óriássejtes vírus, huszonkét betegnél pedig adenovírus kóroki szerepét igazolták.

Legolvasottabb cikkeink