• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Amerikai út: közösen a betegszervezetekkel

Hírek 2019.04.03 Forrás: Weborvos
Amerikai út: közösen a betegszervezetekkel

Együttműködési megállapodást írt alá a daganatos betegek és a mozgássérültek legnagyobb betegszervezeteivel az OKITI.

Még magasabb szinten koncentrál a betegek valós igényeire az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet – derül ki abból az együttműködési megállapodásból, amelyet az országos intézet és a kórházi felügyelő tanácsában részt vevő két érdekvédelmi szervezet írt alá szerdán délelőtt az Amerikai úton. 

„Bizonyos fejlettségi szint felett nyilvánvaló, hogy a betegek elégedettségének javítása nem valósítható meg a beteg érdekvédelmi szervezetekkel való együttműködés nélkül. Tőlük pontos válaszokat tudunk arra a kérdésre kapni, hogy melyek a betegek valós igényei, és milyen egyszerű lépésekkel tehetjük még jobbá szolgáltatásunkat” – jelentette ki az aláírást megelőző előadásában dr. Óváry Csaba, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet főigazgatója. – „Országos intézetként meghatározó szerepet játszunk a Nemzeti Egészségügyi Programokban, amelyek az ellátás egészét átfogják. Az egészségtudatos magatartást ösztönző tájékoztatásban és bizonyos egészségügyi ismeretek hatékony kommunikációjában a jól működő, tradicionálisan jó betegkapcsolatokkal és széles társadalmi támogatottsággal bíró szervezetek lehetnek igazán segítségünkre.” 

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet a két érdekvédelmi szervezettel együtt elkötelezett a betegbiztonság közös projektekkel történő javításában, a betegutak egyszerűsítésében és fejlesztésében, közös tájékoztató kampányok indításában és közös ismeretterjesztő anyagok összeállításában. 

A főigazgató az együttműködés lehetséges területeként említette például a stroke ellátást, amelynek Magyarországon az OKITI az egyik meghatározó központja. Különösen a legújabb terápia, a mechanikus trombektómia, azaz a katéteres stroke-kezelés itt összpontosul, hiszen az évi 800-900 trombektómiából tavaly például 354-et itt végeztek el. A tvk-mentes ellátás több vizsgálat szerint is sokkal nagyobb esélyt ad a szélütött betegeknek ahhoz, hogy ismét önálló életet élhessenek. Az új kezeléshez azonban új szaktudásra is szükség van, az intézet erre a képzésre is felkészült. Tavaly november végén már vizsgázott is az első hat olyan szakember, aki képes önállóan mechanikus trombektómiát végezni. A képzés mellett arra is szükség van, hogy minél szélesebb körben tájékozódjanak az emberek ezekről az új eljárásokról, az érdekvédelmi szervezetek ebben is segíthetnek.

 

„Mindenképpen örülünk annak, hogy egy nagy hírű országos intézettel léphetünk együttműködésre. Bízunk abban, hogy lesznek olyan projektek, amelyekre a közös értékek mentén tudunk pályázni, főként a prevenció és kezelések területén. Saját eszközeinkkel minden tekintetben támogatjuk az intézetet, hogy szakmai szempontból minél magasabb színvonalú betegellátást nyújtsanak. Bár több intézménnyel kötöttünk együttműködési megállapodást az elmúlt években, de ez a mostani együttműködés azért egyedi, mert nemcsak az intézményen belüli tevékenységekre koncentrál, hanem hangsúlyos eleme a pályázati lehetőségekben való együttműködés is” - mondta Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.  

„A MEOSZ elnökség azért döntött az együttműködés aláírása mellett, mert a mozgássérült emberek legnagyobb magyar érdekvédelmi szervezeteként elkötelezett minden olyan fejlesztési irány támogatása mellett, amely közösségünk érdekeit szolgálja. Magyarország a hazai és nemzetközi jogszabályok életbe léptetésével elkötelezte magát abban, hogy az élet minden területén azonosítja a mozgássérült emberek társadalmi integrációjának akadályát jelentő problémákat” – vélte Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke, aki szerint „a társadalmi integráció megvalósulásának egyik kiemelt területe az egészségügy, ezért is tartottuk fontosnak, hogy az érintettek érdekében segítsünk minden olyan folyamatot, amely az egészségügy területén a mozgássérült emberek érdekeit is szolgálja”. 

Kovács Ágnes arról is beszélt, hogy mint érdekképviselet, a MEOSZ eddig főleg a döntéshozatal szervezeteivel működött szorosabban együtt, az OKITI-vel ez az első olyan átfogó megállapodás, amely egy egészségügyi központtal jött létre. Az idegtudományi intézet azért is fontos partner, mert a MEOSZ tagságának jelentős része a stroke következtében vált mozgássérültté. "Nekünk nem az az érdekünk, mint a legtöbb szervezetnek, hogy nőjön a tagság, hanem épp ellenkezőleg. Az lenne a legjobb, ha becsukhatnánk az ajtót, mert nem lenne több mozgássérült" - mondta az elnöknő, aki hozzátette, épp ezért örülnek, hogy szorosabban működhetnek együtt az egészségügy szereplőivel is.

Az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet olyan szervezetekkel kereste az együttműködést, amelyeknek széles társadalmi támogatottságuk van, és az Intézet jelenlegi profiljához illeszkednek. A Mozgássérültek Egyesületeinek Országos Szövetsége sokat segíthet minden jelentősebb neurológia és idegsebészeti beteg rehabilitációjában, a Magyar Rákellenes Liga pedig az Intézet neuro-onkológiai profiljában nyújthat érdemi szakmai támogatást. 

 

„A XXI. század egészségügye sokkal többre képes, mint 20-30 évvel ezelőtt. A gyógyítható betegségek köre és a súlyos betegségek túlélése óriási mértékben nőtt, ám az is igaz, hogy a betegek még sosem álltak ilyen távol a modern egészségügytől, mint most. Feladatunk, partner betegszervezeteinkkel együtt, hogy az egészségügyi ellátás és a betegek közötti területet áthidaljuk, és betegeink elégedettségét érezhetően, közösen növeljük” – jelentette ki dr. Óváry Csaba, az Intézet főigazgatója.

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink