• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

A fiataloknak érték, a felnőtteknek teher a mozgás

Egészségmagazin 2019.04.05 Forrás: Weborvos
A fiataloknak érték, a felnőtteknek teher a mozgás

Egészségtelen életmódunk egésze tehető felelőssé a túlsúly és az elhízás kialakulásáért, és nem bizonyos ételek.

Az Eurostat, az Unió statisztikai hivatala a napokban tette közzé vizsgálati eredményeit a munkaidőn kívül végzett testmozgásról. Ebből kiderült, hogy mi magyarok nem igazán szeretjük aktívan eltölteni a szabadidőnket: az átlagos 72-vel szemben nálunk csak 50 százalék azok aránya, akik valamilyen sporttevékenységet végeznek rendszeresen. Az adattal a sereghajtók közé kerültünk, csak Portugália (45%) és Horvátország (36%) mutat fel rosszabb eredményt. Ez különösen annak fényében aggasztó, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt évi közleménye szerint hazánk a túlsúly és az elhízás gyakoriságát tekintve viszont Európa éllovasa, a világon pedig a kevéssé előkelő negyedik helyen áll.

Ha többet mozognánk, valószínűleg sikerrel lehetne csökkenteni a túlsúlyosok arányát is – ezt már a Táplálkozás, Életmód és Testmozgás Platform Egyesület szakmai vezetője, Antal Emese állítja, akit nem lepett meg a fizikailag inaktívak magas aránya: „Egy átlagos magyar napi öt órát ül, viszont csak hétezer lépést tesz meg, ami az ajánlottnak mindössze hetven százaléka. Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat adataiból az is kiderült, hogy eközben a felnőtt férfiak napi energiabevitele a 2700, a nőké pedig a 2000 kalóriát is meghaladja” - mondja a dietetikus, szociológus.

„Saját adataink szerint azonban van remény a változásra: a 11-18 éves fiatalok körében végzett reprezentatív kutatás szerint ez a korosztály a rendszeres mozgást tekinti az egészséges életmód legfontosabb részének, és néhány vélekedéssel ellentétben kedveli a mindennapos testnevelést is. A felnőttek viszont inkább kifogásokat keresnek: az egészségesebb életmódhoz több pénzre és szabadidőre lenne szükség szerintük, és súlyproblémájukért is szívesen okolnak bizonyos típusú élelmiszereket. Az igazság ezzel szemben az, hogy egészségtelen életmódunk egésze tehető felelőssé a túlsúly és az elhízás kialakulásáért, és nem bizonyos ételek” – szögezi le a szakember.

A hazánkban elég gyakori túlsúly és elhízás – a felnőttek kétharmada ilyen problémával él – pedig könnyen megelőzhető lenne: ehhez átgondolt, kiegyensúlyozott táplálkozásra és több fizikai aktivitásra, azaz sportra lenne szükség. A megoldás egyszerű is lehet – mondja a dietetikus: „Nem várhatjuk el mindenkitől, hogy a kalóriákat számolja. Ehelyett inkább az energiaegyensúlyra kell törekedni, azaz táplálkozásunkat a napi tevékenységeinkkel, a munkával és a sporttal kell úgy összehangolni, hogy súlyunk hosszabb távon is állandó maradjon. Ha pedig fogyni szeretnénk, növelhetjük az aktív mozgással töltött időt, így több kalóriát égethetünk el, vagy mérsékelhetjük a bevitt energiát. A legjobb eredményt a kettő kombinációjával lehet elérni, ez a sikeres fogyókúra legnagyobb titka” – összegzi a dietetikus.

Legolvasottabb cikkeink