Ennyivel kellene kevesebb vörös húst enned - Nem csak magadnak ártasz vele
A vörös hús fogyasztását az egészség és a bolygó érdekében is csökkenteni kell.
Hosszú évek óta lehet arról olvasni, hogy a vörös hús fogyasztása hosszabb távon milyen negatív hatást gyakorol az emberi szervezetre. A marha- és sertéshús növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, valamint a daganatos betegségek kialakulásának rizikóját.
Különösen veszélyesek a feldolgozott formában fogyasztott húsfélék, mint például a virsli, kolbász, sonka, szalonna, szalámi. Rendszeres fogyasztásukkal ráadásul nemcsak az egészségünknek, de a bolygónak is ártunk.
Egyél kevesebb húst, mentsd meg a bolygót!
A klímaváltozás elleni harc egyik fontos lépése a húsfogyasztás visszaszorítása és a növényi táplálékokban gazdag étrendre történő áttérés. Ezáltal felére csökkenthető lenne az élelmiszer-hulladék keletkezése, minek köszönhetően további 16%-kal lehetne visszaszorítani a mezőgazdasági termelés környezetre ártalmas hatását.
Egy, az Oxfordi Egyetem kutatóinak a Nature című tudományos folyóiratban megjelent cikke szerint a világ jelenlegi élelmezési rendszere jelentős mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, kimeríti az ivóvízkészleteket, túlzott nitrogén- és foszforhasználat révén szennyezi a környezetet.
Vörös hús - heti egyszer
A húsfogyasztás csökkentésével párhuzamosan előtérbe kerülnek a növényi fehérjék, melyeket elsősorban hüvelyesekből, lencséből, tofuból vehetsz fel. Az olajos és csonthéjas magvak - mandula, lenmag, dió, pisztácia, kesudió - ugyancsak nagyobb teret követelnek maguknak az étrendben. A tehéntej helyett édesítetlen mandula-, kókusz- és szójaitalt javasolnak a táplálkozási szakemberek. Mindezek mellett pedig sok-sok zöldség és gyümölcs fogyasztását ajánlják.
- Egyesek mediterrán diétának hívják ezt az étrendet, mi flexitáriánusnak nevezzük. Ez az étrend nem annyira merev, mint a húsok közül csak halat tartalmazó vegetáriánus étrend vagy a szigorúan növényi diéta, még a vörös hús is belefér, de csak hetente egyszer - mondta Marco Springmann, a tanulmány vezető szerzője.
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
2050-re 10 milliárdan leszünk
Ahhoz, hogy mindez megvalósítható legyen, természetesen a mezőgazdasági termelést is jelentősen át kellene alakítani: ehhez elsősorban hatékonyabb víz- ás trágyafelhasználásra, valamint az emberi egészség számára fontos növények termesztésére lenne szükség. Az előrejelzések szerint a Föld népessége 2050-re eléri a 10 milliárdot, és a jelenlegi táplálkozási szokások fenntarthatatlanok lesznek ekkora létszám mellett - az állattenyésztés nem növelhető ilyen mértékig.
Növényi fehérjeforrások
Ha minimalizálod étrendedben a húsokat, ügyelj rá, hogy elegendő növényi fehérjét vigyél be a szervezetedbe. Megmutatjuk, hogyan csináld!
Építik az izmokat, erősítik a testet: 10 növény, ami nagyon gazdag fehérjében
Nézegess képeket!
ElolvasomKépek: Getty Images.