A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Gera klasszifikáció - az új Keros beosztás a XXI. században

2019.05.04. | drHorváthTamás | komment

Címkék: orr fess műtét melléküregek gera klasszifikáció keros klasszifikáció

Ács Patrícia doktornő kolléganőnk már veterán vendégszerző itt a blogon. Most egy olyan témát aktualizált, amiről 2011-ben már írtam. A Keros-féle beosztásról, vagyis annak egy frissítéséről van szó, ami a FESS műtétek tervezéséhez hasznos (Mélyre belógó elülső koponyagödör (Keros-féle beosztás FESS műtéthez)).

gera_classification.png

"Keros még 1962-ben csoportosította az elülső koponyabázis mélységét az esetleges durasérülés elkerülése céljából. Ismétlésként:

Keros I: < 3mm
Keros II: 4-7mm
Keros III: 8-16mm

Az endoszkópos éra megjelenésével az anatómiai nézőpontunk is sokat változott, részletgazdagabb lett. Felmerül a kérdés, hogy egy közel 60 éves beosztás mennyire ad(hat) biztos támpontot az esetleges koponyabázis sérülések illetve a következményes ligourcsorgás elkerüléséhez, az optikával párhuzamosan nem lehet-e ezt a beosztást is javítani.

Egy olasz munkacsoport munkássága adhat segítséget a kérdésben. (A.Preti-R.Gera-P.Castelnouvo és mtsai: Lateral lamella of the cribriform plate, a keystone landmark: proposal for a novel classification system.). 2012-2016 között végzett meglehetősen nagy beteganyagot feldolgozó kutatásuk (6023 ESS műtét 4 központban, több mint 10 éves tapasztalattal rendelkező operatőrőkkel) egyik erdeményének tekinthető a számunkra is talán megszívlelendő Gera-féle klasszifikációs séma: A Keros beosztással ellentétben ez egy kiszögellést/szögletet vesz mértéknek, pontosabban a lamina cribrosa horizontalis sikjának meghosszabitásával képződő vonal és a fovea ethmoidalis részét képző os frontale orbitalis nyúlványának szögletét. (CT coronalis sík) (kék a fenti ábrán) Ezen szögfok mértéke utal az esetleges koponyabázis sérülésre kockázatára.

Gera I.: >80 fok, alacsony kockázet
Gera II.: 45-80 fok, közepes kockázat
Gera III.:<45 fok, magas kockázat

A 6023 endoscopos beavatkozás során 24 esetben alakult ki iatrogen liqourcsorgás. Ezen betegek preoperatív CT-jét hasonlították össze egy 100 fős kontrollcsoporttal. A kontrollcsoport tagjait az érintett kórházak betegei közül választották ki ugyanezen időintervallumban, ők mindannyian szövődménymentes FESS műtéten estek át. A vizsgálatból kizárták a 18 éven aluliakat, a korábban traumán áteső, vagy velesztületett fejlődési rendellenségben szenvedő alanyokat. Ezen két csoport preoperatív CT-jét áttekintve nézték a két beosztás szenzivitását, specificitását, a pozitív illetve a negatív prediktív értékét. (Gera: 79% szenzitív, 96% specifikus)
A szerzők továbbá hangsúlyozzák, hogy ez a beosztás nem helyettesítésként, inkább kiegészítésként értelmezendő a Keros féle klasszifikáció mellett. Továbbá kiemeli a térbeli érzékelés fontosságát (mindhárom síkot kell preooperatívan értékelni), illetve, hogy külön kell értékelni az oldalakat (nem vagyunk szimmetrikusak)."

süti beállítások módosítása