• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Országos Melanoma Hét: a szűrés életet menthet

Egészségmagazin 2019.05.09 Forrás: Weborvos
Országos Melanoma Hét: a szűrés életet menthet

Nem biztonságosabb a szolárium sem, mert egyértelműen növeli a bőrelváltozások gyakoriságát, a bőrrák kockázatát.

Egyre több a melanomás beteg Magyarországon, pedig a megbetegedés kockázata kellő odafigyeléssel jelentősen csökkenthető és időben észlelve a daganat a modern terápiáknak köszönhetően jó eséllyel kezelhető. A legnagyobb kockázati faktort az UV sugárzás jelenti, de a tévhitekkel ellentétben nem csak a napfény, hanem a szolárium is lehet rákkeltő. Egy nemzetközi felmérés szerint a magyarok több mint egyötöde szoláriumozik, ami duplája a nemzetközi átlagnak. A 12. Országos Melanoma Hét keretében a Magyar Dermatológiai Társulat a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet.

Hazánkban mintegy 2800 melanomás beteget diagnosztizálnak egy évben a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint, amely az elmúlt 15 évben duplájára nőtt. 1,2 A melanoma nem válogat: bármely életkorban, mindkét nem esetében kialakulhat. A legnagyobb rizikófaktort az UV sugárzásnak való kitettség jelenti, de a sok és szabálytalan anyagjegy, valamint az örökölt hajlam is növelheti a kialakulás kockázatát.

A Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciója a nemzetközi Euromelanoma Kampányhoz csatlakozva idén 12. alkalommal szervezte meg az Országos Melanoma Hetet, hogy még a napozási szezon előtt hívja fel a figyelmet a melanoma megelőzésére. Idén május 6. és 10. között az ország 14 városában 21 helyszínen van lehetőség ingyenes szűrővizsgálatra a megelőzési kampány keretében.

„A kampány eredményeként az évek során több mint harmincezren vehettek részt szűrővizsgálaton” – számol be Prof. Dr. Oláh Judit, a Magyar Dermatológiai Társulat Onkodermatológiai Szekciójának elnöke a Melanoma Hét záró konferenciáján. ”A melanoma korai diagnózisa kritikusan fontos a kezelési lehetőségek tekintetében. Amennyiben rosszindulatú elváltozást találnak, az elsődleges ellátásban a sebészeti beavatkozásoké a főszerep, illetve mára nagyon jó tapasztalataink vannak a célzott és az immuno-onkológiai terápia alkalmazásával egyaránt. A legfrissebb eredmények között említendő, hogy a legutóbbi nagy onkológiai konferenciákon (ASCO, AACR) bemutatták pembrolizumab immunterápiás készítménnyel végzett vizsgálatok 5 éves utánkövetési adatait. Ezen adatok igazolták, hogy az áttétes, műtéti úton nem gyógyítható melanomás betegek életkilátási esélyei számottevően megnőttek. 3,4,5 A történelmi adatok szerint ismert, alacsony, mintegy 5 százalékos 5 éves életkilátási esély, a pembrolizumab adásával megtöbbszöröződött”  – teszi hozzá.  

A bőrdaganatok között a melanoma az egyik legrosszabb kimenetelű ráktípus, könnyen képez daganatos áttétet más szervekben. A betegség súlyos következményeinek kockázata kellő odafigyeléssel, szűrővizsgálattal és korai diagnózissal csökkenthető. Az időben észlelt, kezdeti stádiumban lévő melanoma még csak a bőr felső rétegében van jelen, ilyenkor a daganatos elváltozás sebészi eltávolításával a beteg nagy valószínűséggel meggyógyítható. Amikor a melanoma mélyebbre terjed, eléri a nyirok- és vérereket, megnő az áttétek kialakulásának esélye. Ezeknél a betegeknél a műtéten túl, további onkológiai kezelés is szükséges.

„A nyár közeledtével nem győzzük eleget hangsúlyozni, hogy a szűrővizsgálat mellett a melanoma megelőzésében a rendszeres önvizsgálat és az UV sugárzás elleni védelem kiemelten fontos felnőttek és gyermekek esetében egyaránt. A közhiedelemmel ellentétben a lebarnulás sem egészséges, ugyanis az UV fény által okozott bőrkárosodást jelzi” – hívja fel a figyelmet Prof. Dr. Oláh Judit.

A napozás biztonságosabb alternatívájának tűnhet, azonban egy friss nemzetközi tanulmány szerint a szoláriumozás egyértelműen növeli a bőrelváltozások gyakoriságát és a melanoma kialakulását. 6 Nemzetközi viszonylatban a magyarok különösen veszélyeztetettek, hiszen az Euromelanoma 30 országra kiterjedő felmérése szerint a 20 év feletti magyarok több mint ötöde járt már szoláriumban, ez a nemzetközi átlag duplája.

A Magyar Dermatológiai Társulat 5 pontban foglalja össze a megelőzés legfontosabb lépéseit:

1. Rendszeres önellenőrzés: megfelelő fényviszonnyal ellátott helyiségben, szabad szemmel vagy tükör segítségével rendszeresen érdemes átvizsgálni a bőrfelületet. A változásokat érdemes rögzíteni, akár fényképezőgép segítségével.

2. Bőrgyógyászati vizsgálat: a bőrgyógyászati vizsgálat indokolt, ha egy újonnan kialakult elváltozás nem tűnik el 3 héten belül, vagy egy korábban ismert anyajegy változást/növekedést mutat alakjában, színében, méretében.

3. Szolárium elkerülése: a WHO szerint a szolárium az egyik legveszélyesebb rákkeltő. A szolárium UV sugarai károsítják a bőr DNS-ét és bőrrák kialakulásához vezethetnek.

4. Kontrollált napozás: a hirtelen, intenzív és direkt napozás nem javasolt. Annak érdekében, hogy elkerüljük a napégést, bőrpírt 11:00 és 15:00 között nem érdemes napra menni.

5. Fényvédelem: olyan fényvédő krémet érdemes választani, ami az UVA és UVB sugárzással szemben is védelmet nyújt. Ez általában a magasabb faktorszámú (50+) fényvédő krémekre igaz. A fényvédő krémek hatóideje körülbelül 2-3 óra, így napozás előtt fél órával, majd két óránként újra érdemes felvinni a bőrre a krémet.  A fényvédő krémeken túl a megfelelő ruházat nyújtja a legjobb védelmet a napfénnyel szemben. A legjobb, ha a megfelelő öltözék mellett, széles karimájú kalappal és polaroidos napszemüveggel is védekezünk a napfény káros hatásai ellen.

Sem az árnyék, sem a felhős égbolt, sem a víz nem óv meg a napsugárzástól, e körülmények között is érdemes védekezni az UV sugarak ellen! 

Legolvasottabb cikkeink