• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Nem nyugdíjkiegészítésre, hanem egészségügyre gyűjtünk

Hírek 2019.05.14 Forrás: MTI
Nem nyugdíjkiegészítésre, hanem egészségügyre gyűjtünk

Az első két helyen az előre nem látott élethelyzetekre, valamint az egészségügyi kiadásokra való gyűjtés áll.

A kormány a pénzügyi tudatosság fejlesztésével szeretné felhívni a figyelmet az öngondoskodásra, prioritásnak tekinti, hogy a pénzügyi edukáció a köznevelés részévé váljon - mondta Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium (PM) pénzügyekért felelős államtitkára hétfőn. Az államtitkár az Okosan a pénzzel című, a pénzügyi tudatosság fejlesztését megalapozó, a legfrissebb kutatásokat és eredményeket bemutató konferencián kifejtette: a pénzügyi tudatosság fejlesztése azért fontos, mert folyamatosan új, egyre bonyolultabb pénzügyi termékek jelennek meg, és az ismeretek hiánya hatalmas károkat tud okozni a lakosságnak. Emellett a demográfiai trendek - például az egyre magasabb átlagos életkor - miatt is egyre fontosabb a pénzügyi tudatosság, az, hogy az állami nyugdíjrendszer mellett egyfajta öngondoskodás kialakuljon. 

A lakosság megtakarítási lehetőségei az utóbbi időben jelentősen emelkedtek, kiemelkedőek európai, közép-európai viszonylatban is. A kormány adókedvezményekkel, lakossági állampapírokkal ösztönzi az öngondoskodást - mondta az államtitkár.

A kedvező gazdasági helyzetnek köszönhetően a lakosságnak több pénze van, magasabb az elkölthető jövedelme, pénzügyi sérülékenysége csökkent. A több pénz azonban nem járt együtt a pénzügyi tudatosság erősödésével, az OECD-módszertanon alapuló 2018-as felmérés eredményei szerint a lakosság pénzügyi tudatosságának az átlagszintje a 2010-es és a 2015-ös felméréshez képest is csökkent - mondta. 

Az államtitkár hangsúlyozta: ezért is nagyon fontos, hogy a pénzügyi edukáció a köznevelés részévé váljon. A diákoknak ugyanolyan jól ismerniük kell a pénz működését, ahogyan például a biológiai, a földrajzi vagy történelmi tudnivalókat.

Az államtitkár az ÖPOSZ nyugdíjcélú megtakarításokról készült 2017-es és a Századvég nyugdíjasok pénzügyi helyzetéről, pénzügyi ismereteiről készült 2018. decemberi kutatása alapján beszélt arról is, hogy a nyugdíjcélú megtakarításokat, illetve a nyugdíjasok pénzügyi ismereteit nézve nem túl "szívderítő" a kép. 

Az aktív korú lakosság körében a nyugdíjcélú megtakarítás az ötödik helyen van, az első két helyen az előre nem látott élethelyzetekre, valamint az egészségügyi kiadásokra való gyűjtés áll. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, nem biztos, hogy a lakosság tudatában van annak, hogy utóbbi célokat biztosítással is el lehet érni.

Legolvasottabb cikkeink