• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Adományhoz gyűjtik a régi, megunt szemüvegeket

Hírek 2019.06.03 Forrás: Budai Szemészeti Központ
Adományhoz gyűjtik a régi, megunt szemüvegeket

Amikor a páciens szemészeti paraméterei lehetővé teszik, egy az egyben fel tudják használni a keretet a lencsével együtt.

A lézeres szemműtéteknek köszönhetően egyre több rövid-, és távollátó kapja vissza a korlátok nélküli éleslátás örömét, így időről időre rengeteg szemüveg válik feleslegessé. Vannak azonban olyanok, akiknek nemhogy lézeres szemműtétre nem telik, de a szemüveg beszerzése is komoly anyagi gondot jelent - ezt a két csoportot köti össze a Budai Szemészeti Központ és a Hajnalfény Egyesület.

A Hajnalfény Egyesület karitatív szervezetekkel együttműködve, 2005 ősze óta végez hiánypótló tevékenységet Magyarország kisebb településein, valamint a Kárpát-medence magyarok lakta vidékein. Fő tevékenységi körük a rászorulók komplett szemészeti és látásvizsgálata, illetve a szemüvegeik elkészítése. Az elmúlt években mintegy hatvanezer magyarországi, erdélyi, kárpátaljai gyermeket és felnőttet vizsgáltak meg.

Az elszegényedett falvakban élő embereknek ez az egyetlen esélyük a szemészeti vizsgálatra, és egy ingyenes szemüvegre. A látásprogram különleges eleme, hogy a gyerekek a vizsgálat után, a helyszínen kiválaszthatják a keretet, amit a szemüvegükhöz szeretnének. Ezeket a kereteket a Hajnalfény Egyesület adományozói forrásból térítésmentesen biztosítja. A Budai Szemészeti Központ is csatlakozott az adományozókhoz, és a közelmúltban több mint ezer darab “+” és ”-” dioptriás szemüveget ajándékozott a programhoz. Az adományozott szemüvegeket mind olyan páciensek hagyták a Budai Szemészet gyűjtőpontján, akik a lézeres szemműtéttel megszabadultak látásproblémájuktól, és többet nem kell szemüveget hordaniuk.

Az adományozott szemüvegek többségét keretként tudják csak hasznosítani a szemészeti szűrések során, de néhány szerencsés esetben, amikor a páciens szemészeti paraméterei lehetővé teszik, egy az egyben fel tudják használni a keretet a lencsével együtt.

Az Egyesület és a Budai Szemészeti Központ együttműködése hosszú távra szól. A szemészet munkatársai nem csak szemüvegeket gyűjtenek, a nyári szűréseken önkéntesként Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa is részt vesz a Hajnalfény Orvoscsoporttal. Sőt, a Szemészeti Klinika azt is felajánlotta, hogy ha a szűrések során találkoznak olyan fiatal felnőttekkel, akiket a munkavégzésben jelentősen akadályoz a szemüveg, és megvannak az egészségügyi feltételei a kezelésre, akkor Nagymihály doktor térítésmentesen elvégzi rajtuk a lézeres látáskorrekciót.

A Budai Szemészeti Központ Tartsay Vilmos utcai rendelője gyűjtőpontként is funkcionál. Bárki, akinek van feleslegessé vált szemüvege, napszemüvege, az elhozhatja, vagy akár postán is elküldheti a felajánlást. A szemészet munkatársai összegyűjtik az adományokat, és továbbítják a Hajnalfény Egyesülethez. (Kép: Budai Szemészeti Központ

Legolvasottabb cikkeink