arcápoló
#Testi problémák

Házi arcápolók

2022.04.17.
2 perces olvasási idő

A környezet káros hatással van a bőrünkre, rengeteg szennyeződés éri az arcbőrünket nap, mint nap. Emellett még mi is tovább szennyezzük a rendszeres alapozó használattal és a gondatlan és rendszertelen arcápolási szokásainkkal. Ha pedig ezekre nem figyelünk, kozmetikushoz hiába megyünk, nem tud percek alatt tökéletesen sima arcbőrt varázsolni.

Az arcápolásnál a hangsúly a rendszerességen van és az sem elhanyagolható, hogy milyen alapanyagokból készült termékeket használunk. A méregdrága krémek és tonikok nem mindig olyan jó hatásúak az arcbőrre, mint ahogyan azt reklámozzák és nem feltétlen érdemes vagyonokat költeni rájuk.

Mindennapi alapanyagokból otthon is készíthetünk magunknak arcvizet, arcpakolást vagy arcradírt is. Ami fontos, hogy minden terméket érdemes először a kézfejünkre kenni, hogy ha allergiás reakciót váltana ki, időben észrevegyük.

Az egészséges bőr első és talán legfontosabb szabálya, hogy soha ne aludjunk sminkben! Nem számít, hogy mennyire vagyunk álmosak, vagy milyen későn érünk haza a szórakozóhelyről, azt az 5 percet, amíg lemossuk a sminkünket megéri befektetni annak érdekében, hogy szép maradjon az arcbőrünk.

Házi sminklemosó

A sminklemosónak egy kulcsa van, a növényi olaj. Ez lehet mandula, vagy olívaolaj is, amihez pár csepp ricinusolajat is érdemes csepegtetni, mert ez a szempillákra erősítő hatással van. Ha kontaktlencséd van, mielőtt lemosnád a sminked, feltétlen távolítsd el őket.

Arctonik házilag

A reggeli arctisztításról se feledkezzünk meg! Éjszaka jobban zsírosodik a bőrünk és a reggeli smink alatt, ha tiszta a bőrünk kevesebb pattanásunk lesz és még a sminkünk is szebben fog így mutatni.

A reggeli arctisztításhoz tartozik az arclemosó tonik.

Szükséges alapanyagok:

  • egy közepes uborka
  • egy levél aloe vera
  • 5 csepp rózsa esszencia olaj
  • 1 dl víz

Az uborkát pucold meg és nyerd ki a levét, ezt a levet öntsd egy flakonba. Add hozzá az aloe vera gélt és a rózsaolajat és a vizet. Majd rázd össze. Hűtőben egy hétig eltartható.

Vattakoronggal vidd fel az arcodra és pár percig hagyd rajta, majd öblítsd le vízzel. És már sminkelhetsz is!

Arcpakolás

Ha hazaértél és van 10 perced, érdemes egy arcpakolást feltenni. Heti 1 pakolás jótékony hatású, de minden nap nincs szükség rá, mert az se tesz jót a bőrünknek, ha minden nap pakolásban áll 20-30 percig.

Mézes, kamillás élesztős arcpakolás - fertőtlenít és hidratál

A méz tápanyagban rendkívül gazdag, nem hiába jó a torokgyulladásra is. Miért ne lenne jó hatással a bőrünkre? A kamilla pedig köztudottan gyulladáscsökkentő hatású. Az élesztő teszi feszesebbé a bőrt.

Alapanyagok:

  • fél élesztő
  • kamillapép
  • pár csepp méz

Nincs más dolgod, mint egy fél élesztőt és kamillapépet összekeverni, amit úgy csinálhatsz, hogy a gyógyszertári kamillavirágzatot pár percig forró vízben áztatod. Annyi csepp mézet tegyél bele, hogy éppen kenhető legyen, mert ha túl sok lesz, a méz lefolyik az arcodról.

Ezután kend az arcodra és 20 perc után mosd csak le.

Narancsos arcpakolás- élénkít és frissít

A bőr faggyútermelését a narancs kiválóan szabályozza. A grapefruitmag pedig hatásos a baktériumok ellen.

Alapanyagok:

  • egy narancs
  • 5 csepp grapefruitmag-kivonat
  • zabkorpa

A narancs levét facsard ki és keverd hozzá az 5 csepp grapefruitmag-kivonatot. Keverj hozzá annyi zabkorpát, hogy kenhető legyen. A szemkörnyék kihagyásával vidd fel az arcodra és 15 percig hagyd rajta.

Arcradír

Heti 1-2-szer érdemes egy arcradírozást beiktatni. Az alábbi kávés arcpakolásnak nem csak az illata mesés, hanem a hatása is. A kávé koffeintartalmának köszönhetően felfrissíti, élettel telivé és ragyogóvá varázsolja a bőrt, miközben feszesít is. Ráadásul leradírozza az elhalt hámsejteket, amiben az apró szemcsés zabpehely csak még jobban besegít. A méz a benne található antioxidánsoknak és vitaminoknak köszönhetően szintén simává és puhává teszi az arcodat, sőt, még a pattanások ellen is képes felvenni a harcot.

Ezekre lesz szükséged:

  • 1 evőkanál őrölt kávé
  • 2 evőkanál apró szemű zabpehely
  • 1 evőkanál méz

Keverd össze jó alaposan a hozzávalókat, majd vidd fel az arcodra és enyhén masszírozd át vele. Majd meleg vízzel öblítsd le.

(KamaszPanasz – S.F.)