• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nőtt idén a szexuális fertőzések száma

Egészségpolitika 2019.06.11 Forrás: Weborvos Szerző:
Nőtt idén a szexuális fertőzések száma

A főváros mellett Hevesben regisztráltak kiugróan sok kankós és klamídiás esetet.

Úgy tűnik Magyarország sem kivétel: ahogy a világon a legtöbb országban, úgy nálunk is egyre több a nemi beteg. A WHO napokban kiadott jelentése szerint a világon naponta több mint egymillióan fertőződnek meg többek között klamídiával, kankóval vagy a szifilisszel és a becslések szerint négy év alatt 5 százalékkal nő a szexuális úton terjedő betegségekben szenvedők száma. Nálunk azért árnyaltabb a kép, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) legfrissebb 2018-ra vonatkozó összesítése nem mutat lényeges különbséget az előző évekhez képest, az idei első negyedéves adatok azonban már jelentős emelkedést tükröznek.

Az NNK Járványügyi és Infekciókontroll Főosztály éves összesítéséből kiderül, hogy tavaly 680 szifiliszes esetet regisztráltak, valamivel többet, mint 2014-ben és 2015-ben, viszont kevesebbet, mint 2016-ban és 2017-ben. Tavaly összesen 1249 kankóst (vagy más néven gonorrhoeaást) jelentettek, többet mint az előző három évben, viszont kevesebbet, mint 2014-ben (1620 eset). Klamídiás fertőzöttből 780-at rögzítettek tavaly, jóval kevesebbet, mint ez előző években. Évről-évre növekedést mutat az úgynevezett Lymphogranuloma venereum vagy másképp LGV-s esetek száma. 2018-ban is így történt, de ez a ritka nemi betegség egész évben így is csak 41 fertőzést okozott.

Az idei első negyedév statisztikája már egyértelmű növekedést mutat az egy évvel korábbi első három hónap adataihoz képest. 174 szifiliszest regisztráltak, ebből 123 férfi és 54 nő volt. Összehasonlítva: 2018 első negyedévében 121 szifiliszest jelentettek, 97 férfit és 24 nőt. A kankós esetek száma is nőtt: 2019 első negyedévében 305 fertőzés volt, 275 férfi és 30 nő. Egy évvel korábban ez a szám 216 (176 férfi, 40 nő). LGV-s eset 2018 első három hónapjában nem volt, idén viszont 7 férfi fertőzöttet regisztráltak. A klamídiás fertőzések száma is emelkedett: 2019-ben 230 (179 ffi, 51 nő), 2018-ban 189 (145 ffi, 44 nő) esetet jelentettek.

A lakosság arányában a legtöbb nemi betegség a fővárosban fordult elő. Vidéken a szifiliszes eseteteket idén január-március között a legnagyobb arányban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében regisztrálták, a kankós és klamídiás fertőzésekből Hevesben jelentették a legtöbbet.

Legolvasottabb cikkeink