• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Húszéves gyógyszer gyógyíthatja az Alzheimert

Lapszemle 2019.06.12 Forrás: Index
Húszéves gyógyszer gyógyíthatja az Alzheimert

A cég egyik sikeres, reumatoid artritisz ellen használt hatóanyaga 64 százalékkal csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét.

Egyre nagyobb hullámokat kavar ideggyógyász körökben, hogy a pletykák szerint az amerikai Pfizer gyógyszergyár immár 20 éve szabadalmaztatott egyik hatóanyaga a reumatoid artritisz mellett (amire használják) az Alzheimer-kórt is megelőzi, sőt esetleg kezeli, lefolyását lassítja. Ez eddig rendben is lenne, csakhogy a Pfizer valamiért úgy döntött, hogy nem indítja el az Alzheimer-ellenes alkalmazáshoz elengedhetetlen klinikai teszteket, az eddigi eredményeket sem publikálják, sőt az egész neurológiai üzletágukat beszántják, és mindenkit kirúgnak. Mi történik itt? - teszi fel a kérdést az index.hu.

Néhány napja a Washinton Post állt elő a sztorival, miszerint négy évvel ezelőtt a Pfizer kutatói – nem túlzás kijelenteni – szenzációs felfedezést tettek: a cég egyik rendkívül sikeres, reumatoid artritisz ellen használt hatóanyaga 64 százalékkal csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét. (A gyógyszer nevét a vényköteles gyógyszereket illető reklámtörvények miatt nem írhatjuk le, de aki nagyon kíváncsi, annak Google a barátja. E cikkben az egyszerűség kedvéért hívjuk a készítményt X-nek.)

Ez nagyon nagy hatékonyságot feltételez egy olyan betegség esetében, amely rendkívül sok idős ember – és legfőképpen családjaik – életét teszi tönkre, és hatékony terápia nem létezik ellene, vagyis gyógyíthatatlan. Kissé árnyalja a képet, hogy ez a 64 százalékos eredmény nem klinikai kísérletek révén állt elő, hanem az amerikai egészségbiztosítókhoz benyújtott költségtérítési igények százezreinek elemzése útján. Vagyis azok, akik artritiszükre szedték az X-et, ritkábban kaptak Alzheimer-kórt. 

23 milliárd forintos teszt kéne

Azt senki sem tudja (legalábbis a Pfizeren kívül, ők pedig hallgatnak), hogy mi lehet az Alzheimer-ellenes hatás mechanizmusa – már ha van egyáltalán hatás, hiszen a cég érvelése szerint nincs is, illetve nagyon zavaros a kép. Egyes feltételezések szerint a dolog hátterében az X gyulladásgátló hatása áll, minthogy egy speciális fehérjét, a tumornekrózis-faktor-alfát (TNF-ɑ) támadja. Márpedig egyre több jel utal arra, hogy ez a fehérje az Alzheimer-kór kialakulásában is alapvető szerepet játszik. Viszont az X molekulája túl nagy ahhoz, hogy átjusson az agyat a fertőzésektől óvó vér-agy-gáton, így nem hathat közvetlenül az agyszövetben lévő TNF-ɑ-ra. Ez részben indokolhatja a Pfizer szkepszisét, bár más Alzheimer-kutatók szerint a szervezet egyéb részein létrejövő gyulladások is hathatnak a betegségre.

Ahhoz, hogy bebizonyosodjon, hogy az X valóban megelőzi-e, illetve gyógyítja-e az Alzheimert, a cég becslése szerint 80 millió dollárba (22,7 milliárd forintba) kerülő klinikai teszteket kéne végezni, mert az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal, az FDA csak ezek pozitív eredményeinek birtokában engedélyezi a gyógyszer alkalmazását egy újabb indikációban. A cég vezetése azonban ezt több évnyi belső vita után végül elvetette. Sőt a téma további kutatását is beszüntették, és úgy határoztak, hogy nem hozzák nyilvánosságra az eddigi eredményeket sem.

További részletek a cikkben. 

Legolvasottabb cikkeink