• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Milliárdokat költ a kormány a SOTE klinikáinak költözésére

Lapszemle 2019.06.13 Forrás: hvg.hu
Milliárdokat költ a kormány a SOTE klinikáinak költözésére

A szakma nem érti, miért dobnak rengeteg pénzt ideiglenes megoldásokra ahelyett, hogy megvárnák, amíg felépülnek az új épületek.

Sietteti a kormány a SOTE klinikájának költözését a felújítás előtt álló Szent János kórház területéről, pedig néhány orvos már nyílt levélben kéri, hogy függesszék fel az erről szóló kormányhatározatot. A szakma nem érti, miért dobnak rengeteg pénzt ideiglenes megoldásokra ahelyett, hogy megvárnák, amíg felépülnek az új épületek. Az egyetem biztos benne, hogy a betegellátást nem zavarja majd semmi, de néhány ideiglenes megoldásra azért így is rászorulnak majd – például mobil röntgengépekre, amíg be nem szerelik az újat, írja a hvg.hu.

„Sikerült az egyetemmel olyan megoldást találni, hogy azzal mindenki elégedett” – nyilatkozta május közepén Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, amikor kollégájával, az emberi erőforrások miniszterével bejárta a Szent János Kórház új szakrendelőjének Kútvölgyi úti telephelyét. A lap azonban másképp tudja informátoraitól.

A kormány tavaly októberben jelentette be, hogy elindítja az Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő létrehozását, ami lényegében a János kórház és a Kútvölgyi Klinikai Tömb átalakítását és felújítását jelenti. Ehhez viszont először a Semmelweis Egyetem osztályainak kell kiköltöznie mindkét helyről. Korábban már megírtuk, hogy a SOTE orvosai kizártnak tartják, hogy határidőre be tudnak költözni az új helyszínekre, és tartanak a jól összeszokott orvosi csapatok feloszlatásától is.

Azóta kiderült, hogy félelmeik nem voltak teljesen alaptalanok. Olyannyira, hogy április végén a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Budapesti Területi Szervezete nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz és Kásler Miklóshoz, hogy függesszék fel a Kútvölgyi Tömb kiürítését, amíg nem találnak megfelelő – és legfőképpen jól felszerelt – helyszíneket az elköltöztetett osztályoknak és rendeléseknek. Több egészségügyi forrásunk most arról beszélt, hogy hiába próbálnak ők és feletteseik mindent megtenni, a határidők közeledtével egyre több a kérdőjel a költözés körül.

A kialakult problémákat jól illusztrálja a SOTE Pulmonológiai Klinikájának helyzete, amelynek június 30-ig kell kiköltöznie a János kórház területéről a SOTE Tömő utcai tömbjébe, ahol cikkünk írásakor még a vizet és a csatornát szerelték, valamint a helyiségeket burkolták.

„A személyzet többsége nem érti, hogy miért kényszerítik őket egy biztos helyzetből a teljes bizonytalanságba. Van, aki éjszaka nem tud aludni a feszültség miatt” – mondták a lapnak. 

Mivel a betegellátás érdekében nagyon fontos, hogy a költözést zavartalanul le tudják folytatni, információik szerint az egyetem vezetése mindent meg is tesz, hogy ez sikerüljön. A Semmelweis Egyetem a lappal azt közölte, hogy mindennel kész lesznek június 30-ig, és a felröppent hírekkel ellentétben teljes ágykapacitással fogadják majd a betegeket. A klinika költözésére és az új épület felújítására egyébként 1,5 milliárd forintot biztosított a kormány.

Egy kormányhatározat április 29-én már állami tulajdonba is vette az I. számú Gyermekgyógyászati (Bókay) Klinika melletti 1200 négyzetméteres területet, majd átadta a Semmelweis Egyetem vagyonkezelésébe.

A sokmilliárd forintnyi támogatás ellenére az említett telken egyelőre semmilyen építkezés nem folyik, a költözéssel érintett III. sz. Belgyógyászati és II. sz. Sebészeti Klinika, valamint az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika részlegeinek dolgozóit fél év múlva épületek híján szétosztják a SOTE különböző épületeiben. Az egyetem azonban egyelőre nem rendelkezik annyi szabad épülettel, ahova jelenleg a több mint 400 ágyat, annak személyzetét és ellátó helyiségeit be lehetne fogadni.

A helyzet odáig fajult, hogy a MOK Budapesti Területi Szervezete nyílt levelében úgy fogalmazott, hogy nemcsak kiváló szakmai műhelyek esnének szét, hanem „zsúfoltság, betegellátási zavarok, személyzeti gondok” is kialakulnának. Ráadásul nemcsak a költözésre kényszerített osztályokon, hanem azokon a klinikákon is, ahova elhelyeznék őket.

Legolvasottabb cikkeink