Kutatók becslései szerint a szív- és érrendszeri problémák miatti elhalálozások hetedéért az alacsony gyümölcsfogyasztás, tizenkettedéért pedig a kevés zöldség fogyasztása felel. 2010-ben majdnem 1,8 millióan haltak meg az alacsony gyümölcsbevitel, egymillióan pedig az alacsony zöldségbevitel miatt.
A hosszú élet titka
Az eredmények tükrében mindenkit a zöldség- és gyümölcsfogyasztás növelésére buzdítanak a kutatók. "Ezzel csökkenne a megelőzhető halálozások száma" - véli Victoria Miller, a Tufts Egyetem táplálkozástudományi tanszékének kutatója, a tanulmány vezető szerzője.
A gyümölcsök és a zöldségek kitűnő rost-, kálium-, magnézium- és antioxidáns-források, így csökkentik a vérnyomást és a koleszterinszintet. A friss zöldség és gyümölcs emellett javítja a bélflóra állapotát és összetételét, csökkenti az elhízás veszélyét, valamint mérsékli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.
"A táplálkozástudomány eddigi prioritása az egész világon az elegendő kalória- és vitaminbevitel, valamint a hozzáadott só- és cukormennyiség csökkentése volt. A tanulmány rávilágít, hogy a fókuszt át kell helyezni a gyümölcsök, zöldségek és hüvelyesek fogyasztására, ezzel ugyanis elképesztő mértékben javulna a Föld népességének egészsége" - tette hozzá Dariush Mozaffarian, a tanulmány másik szerzője.
Nagy a kockázat
113 országra - vagyis a világ népességének 82 százalékára - kiterjedő felmérések és az országonként rendelkezésre álló élelmiszerek alapján megbecsülték az egyes országok zöldség- és gyümölcsfogyasztását, amit összevetettek a halálozási adatokkal, valamint a szív- és érrendszeri betegségek elégtelen zöldség- és gyümölcsbevitel okozta kockázatával. A 2010-es adatok alapján a tudósok úgy kalkuláltak, hogy a világon évente majdnem 1,3 millióan halnak meg stroke-ban és több mint 520 ezren szívkoszorúér-betegségben úgy, hogy az a kevés gyümölcsfogyasztás számlájára írható. Az elégtelen zöldségbevitel eközben nagyjából 200 ezer stroke-os és több mint 800 ezer szívkoszorúér-betegség miatti halálozás hátterében állhatott a becslések szerint.
Az egész világon a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a vezető halálokot. A férfiakat mindemellett erőteljesebben sújtja az alacsony zöldség- és gyümölcsbevitel miatti szív- és érrendszeri halálozás. A kutató szerint azért, mert a nők általában több zöldséget és gyümölcsöt esznek.