• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Már halálos áldozata is van a mérgező csodaszernek

Hírek 2019.06.20 Forrás: Weborvos Szerző:
Már halálos áldozata is van a mérgező csodaszernek

Nem gyógyítja sem a rákot, sem a HIV-fertőzést, viszont hányást, hasmenést, sőt: halált okoz.

Mérgezés gyanúja miatt feljelentést tett mind a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mind Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI), mivel az interneten árusított úgynevezett MMS-cseppek akár halált is okozhatnak. Erről és magáról a romboló hatású, egészségkárosító anyagról csütörtökön tájékoztatott dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos, dr. Raffay Bálint, az OGYÉI jogi főigazgató-helyettese valamint dr. Deim Szilvia, a NNK Kémiai biztonság főosztályának vezetője.

A számos betegség - rák, lépfene, HIV-fertőzés, autizmus - ellenszereként javallott „csodaszer” veszélyei miatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már nem először ad ki figyelmeztetést. A folyamatos hányást, hasmenést okozó, vesekárosító anyag 2010-ben is feltűnt a világhálón, de akkor a hatósági intézkedések elérték céljukat, és legalábbis Magyarországon eltűnt az internetről. Most viszont újra megjelent, és fokozottan terjed különböző honlapokon, közösségi oldalakon. Azért is adott ki újra figyelmeztetést a WHO, mert az MMS-cseppek miatt már 18 ország jelzett mérgezéses eseteket, sőt halálos áldozatokat is.

Tudni kell, hogy a nátrium kloritot és aktiváló anyagként citromsavat vagy sósavat tartalmazó cseppek erős oxidáló szerek, helyi reakcióként maró hatásúak. A szervezetben szétverik a vörösvértesteket és fehérvérsejteket, a vér oxigénfelvevő képességét gátolják, roncsolják a fehérjét. Erről Deim Szilvia beszélt, aki azt is hangsúlyozta, hogy a cseppek egészségkárosító hatása mellett tudományosan semmi sem igazolja a gyógyító hatásukat.

A megtévesztő gyógyhatás miatt az OGYÉI büntető feljelentést tett a „csodálatos ásványi anyag készítményként” is forgalmazott cseppek ellen. Raffay Bálint azt is elmondta, hogy igyekeznek korlátozni az anyag forgalmazását: folyamatosan figyelik a világhálót, és ahol feltűnik a cseppek hirdetése, felhívják a domain tulajdonosának a figyelmét a káros szerre.

Ilyen esetben nagyon fontos a hatóságok együttes fellépése – mondta Müller Cecília, aki hozzátette, hogy az NNK is megtette a feljelentését méreggel való visszaélés miatt. Az országos tisztifőorvos hangsúlyozta a minél szélesebb körű tájékoztatás szükségességét is. Mint mondta az NNK felhívta a mérgező szerre nemcsak az egészségügyi ellátók – sürgősségi osztályok, az önkormányzatokon keresztül a háziorvosok – figyelmét, hanem az MMS cseppek veszélyeiről a lakosságot is tájékoztatják.

Legolvasottabb cikkeink