• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Kásler: folytatjuk a tárgyalásokat az orvosok béremeléséről

Lapszemle 2019.06.27 Forrás: origo.hu
Kásler:  folytatjuk a tárgyalásokat az orvosok béremeléséről

A Semmelweis Egyetem az álhírekkel szemben sokkal méltóbb körülmények közé kerü.

A kormány lépésről lépésre halad az egészségügy fejlesztésén, nyilvánvaló, hogy a sok évtizedes elmaradást nem lehet felszámolni egy-két év alatt – mondta Kásler Miklós az Origónak. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője kijelentette, a mögöttünk lévő esztendőben is sok olyan lépés történt, ami racionalizálta az intézmények működését, és ez már a betegellátásban, illetve a dolgozók számára is érezhető. Szólt arról is, hogy ha kialakul az új struktúra, előrehalad a magán- és az állami rendszer szétválasztása, akkor bevezetésre kerülhet az egészségügyi finanszírozás teljes átalakítása.

Elégedett azzal a közel 2000 milliárd forinttal, ami a jövő évben gyógyító, megelőző ellátásra jut a költségvetési tervezet szerint?

Tekintettel arra, hogy a minisztérium összes ágazata lényegesen magasabb összeghez jutott, mint tavaly, és nagyságrendileg többhöz, mint 2010-ben, látható, hogy pénzügyi oldalról is támogatja a kormány az elképzeléseinket. Az, hogy mikor elégedett egy ember, az relatív, de egy indiai filozófus szerint az elégedettség titka, ha nem keverjük össze a vágyainkat a szükségleteinkkel.Világosan látszik, hogy az egészségügy területére 2010-hez képest több mint 770 milliárd forinttal jut több, míg 2019-hez képest 184 milliárddal.

Mekkora béremelésre számíthatnak jövőre az orvosok?

Az egészségügyi fejlesztések mellett az egészségügyi dolgozók támogatásában is elkötelezettek vagyunk. A béremelésekre a kormány jövőre 4109 milliárd forintot költ majd. Ez az 1500 milliárdos növekmény 2010-hez képest azt jelenti, hogy reálértékben a bérek 27 százalékkal lesznek magasabbak, mint a szocialista kormány bukása idején. A legnagyobb arányú bérnövekedés az egészségügyben volt. 2010-hez képest az egészségügyi bérekre fordított források összege több mint a duplájára nőtt.

Jövőre több mint 280 milliárd forinttal több forrás jut az egészségügyben dolgozók fizetésére, mint 2010-ben. Az egészségügyi szakdolgozók és a védőnők négylépcsős fizetésemelése július 1-jén kezdődik.

Fontos megemlíteni, hogy egy 19-21 éves jogviszonnyal rendelkező, felsőfokú végzettségű diplomás ápolónő átlagkeresete 2010-ben alig haladta meg a 220 ezer forintot, 2019-ben ez már 455 ezer forintra nőtt. 2022-ig 72 százalékkal nő az ápolók bére. A mentőorvosok bruttó átlagkeresete 2010-ben 314 ezer forint volt, idén pedig már bruttó 640 ezer forint. Bár az orvosok fizetése 2010 óta két és félszeresére nőtt, azonban ez még mindig nem éri el a kívánatos mértéket, ezért folytatjuk a tárgyalásokat az orvosok béremeléséről.

Az Egészséges Budapest Program keretében mikor várhatóak az első kézzelfogható eredmények?

Az EBP a központi régió történetének legnagyobb kórházfejlesztési programja, a vidéki kórházak után Budapesten és Pest megyében újulnak meg, illetve épülnek kórházak. Ennek már számos látható jele van. Az elmúlt két hónapban nagy értékű műszereket és gépeket adtunk át több tízmilliárd forint értékben.2026-ig összesen 700 milliárd forint jut az EBP-re, aminek keretében négy centrumkórház megépítése és felújítása valósul meg. Mindezek mellett 11 országos gyógyintézetben, 13 társkórházban és négy egyházi fenntartású intézményben lesz fejlesztés.Továbbá ezzel párhuzamosan 32 szakrendelőben is. A dél-budai centrumkórház esetében az előkészítő munkálatok zajlanak, az előzetes eredményhirdetés már megtörtént, időarányosan jól állunk. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink