A prediabétesz felismerése és kezelése

Dr. Tänczer Tímea
szerző: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus - WEBBeteg
frissítve:

A prediabétesz a cukorbetegséget megelőző előállapot összefoglaló elnevezése. Prediabétesz esetén már fennáll valamilyen mértékű, rejtett szénhidrát-anyagcserezavar, amely leginkább véletlenszerűen vagy szűrővizsgálatok során kerül felismerésre.

Ebben az esetben a vércukorszint már a normál szintet időszakosan meghaladja, de az eltérések kismértékűek, ezért nem merítik ki a cukorbetegség fogalmát. A folyamat sokáig rejtetten halad előre, tünetmentes, ezért fontos a veszélyeztettek szűrése.

Kik a leginkább veszélyeztetettek? - Rizikófaktorok

Ha van a családjában ismert cukorbeteg, igen nagy az esélye, hogy a betegség az Ön esetében is kialakul. Fontos a kialakulásában a genetikai faktorok mellett a környezeti tényezők szerepe is.

A magyar lakosság mintegy 40%-a túlsúlyos. Túlsúly esetén jellemző az inzulinrezisztencia, hiperinzulinaemia kialakulása. A nem megfelelő, mozgásszegény életmód is hozzájárul a cukorbetegség előállapotainak korai kialakulásához.

Mit jelent pontosan a prediabétesz?

A prediabétesz összefoglaló név magában foglalja az emelkedett éhomi vércukor (IFG) és a csökkent glukóztolerancia (IGT) fogalmát.

Az IFG esetében az éhomi vércukor 6,1 mmol/l-nél nagyobb, azonban nem éri el a 7 mmol/l-t.

Az IGT diagnózisához a cukorterhelés elvégzése is szükséges. Ebben az esetben a 75 g glukózzal végzett orális cukorterhelés 2 órás értéke a 7,8 mmol/l-t meghaladja, de a 11,1 mmol/l-t nem éri el.

A prediabétesz esetén megnő a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, és életmódváltás hiányában 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához vezet.

Milyen kezelésre, teendőkre van szükség prediabétesz esetén?

Legfontosabb a korai felismerés és életmódváltás, szükség esetén a gyógyszeres kezelés bevezetése. Irodalmi adatok alapján intenzív életmódváltással a cukorbetegség kialakulásának kockázata 51 százalékkal csökken, míg a metformin kezeléssel ezt kombinálva a kockázat 58 százalékkal mérsékelhető.

Életmódváltás alatt a mediterrán típusú diétát, alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztását értjük. Ajánlatos a zöldségek mennyiségének növelése, kisétkezésekre gyümölcs fogyasztása. Megfelelő fehérjebevitel, és az egyszeresen telítetlen zsírsavak, olívaolaj, tengeri halak fogyasztása is a diéta része. Érdemes az elfogyasztott ételek szénhidráttartalmát számolni, egyszerre kisebb mennyiségű szénhidrátot bevinni a szervezetbe.

Klasszikusan a 160 g napi szénhidrátbevitelt javasoljuk túlsúlyos prediabéteszesek kezelésére, amennyiben azonban az alap anyagcsere jelentősebb kalóriabevitelt igényel az extrém túlsúly vagy a jelentős fizikai aktivitás következtében, akkor ettől eltérő mennyiségű szénhidrátfogyasztás is javasolható.

Mielőtt még a számolás teljesen elvenné a kedvét a diétától, jó hír, hogy számos internetes oldal és applikáció segíti a céljai elérését, segít a kalória- és szénhidrátszámolásban, és étkezési naplót is vezethet. Segítségével könnyen rájöhet saját hibáira, vagy a dietetikus segítségével javíthat még az esetleges hibáin.

Rendszeres testmozgással a diéta eredményessége fokozható. Javasolt kardio típusú mozgás végzése, könnyen kiszámítható az a pulzusszám, amit elérve ideális az izommunka. A mozgás az egyik legjobb tényező, mely az inzulinérzékenységet fokozza.

Az életmódkezelés bevezetésével a cukorbetegség kialakulása megelőzhető, késleltethető.

Dr. Tänczer Tímea, diabetológusForrás: WEBBeteg
Orvos szerző: Dr. Tänczer Tímea, diabetológus

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.