Hogyan függ össze az alkoholfogyasztás és a prosztatarák?

szerző: Sohajda Fanni, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Baki Márta, onkológus frissítve:

Évtizedek óta ismert, hogy az alkohol fokozott bevitele többek között növeli a szájüregi, gége-, garat-, hörgő-, nyelőcső-, májrákok előfordulását. Az esetek nagy többségében az alkohol oki tényezőként is szerepel ezen daganatok kialakulásában. A dülmirigy (prosztata) rák esetén ilyen összefüggés egyértelműen nem bizonyított.

A Prostate Cancer Foundation (PCF) szerint nincs közvetlen kapcsolat az alkoholfogyasztás és a prosztatarák kialakulásának kockázata között. Éppúgy, mint az American Cancer Society (ACS) sem sorolja a rizikófaktor okának az alkoholfogyasztást.

Egy 2016-os felmérés alapján azonban azoknak a férfiaknak, akik fogyasztanak alkoholt, sokkal nagyobb esélye van a prosztatarák kialakulására, mint azoknak, akik tartózkodnak a rendszeres alkoholfogyasztástól. A daganat kockázatának mértéke egyenes arányban volt az alkoholbevitellel. A felmérésben részt vevő férfiak hiába számoltak be saját alkoholfogyasztási szokásaikról, mégsem tekinthetők ezek az adatok teljesen hitelesnek, tekintve, hogy egyéb tényezőt nem vettek figyelembe.

Egy 2018-as kutatás alapján a fiatalkori alkoholfogyasztás kihatással van a prosztatarák szövettani altípusára. Fiatalkorban nagyobb mennyiségű, rendszeres alkoholfogyasztás után a daganatot rosszabb prognózisúnak találták. A prosztatabiopszia eredménye és a jelenlegi alkoholfogyasztás között ugyanakkor nem talált kapcsolatot a vizsgálat.

Prosztatarák esetén jelentkező tünetek

A prosztatarák a betegség korai szakaszában nem okoz jellegzetes tüneteket, csak későbbi stádiumokban.

Az alábbi tünetek fedezhetők fel:

  • gyakoribb vizelési inger, főleg éjszaka
  • nehézkes vizelés
  • fájdalom vagy égető érzés vizelés közben
  • véres vizelet vagy véres ondó
  • nehézkes erekció
  • fájdalmas ejakuláció
  • fájdalom a végbélben, deréktájon, a csípőben vagy a kismedencében.

Szabad alkoholt fogyasztani, ha prosztatarákot diagnosztizáltak valakinél?

Az egészséges életmód segít a gyógyulásban. Az egészséges étkezés, a rendszeres testmozgás és a kellő mennyiségű pihenés elengedhetetlen. Az egészséges életmódhoz pedig a mérsékelt alkoholfogyasztás is hozzátartozik.

A Dietary Guidelines for Americans 2015-2020 meghatározta, hogy nőknél napi egy, férfiaknál napi két ital számít még mértékletes alkoholfogyasztásnak.

Az alkohol emellett reakcióba léphet a gyógyszerekkel és gátolhatja a hatásukat vagy mellékhatásokat is okozhat. Akik tehát a prosztatarák miatt gyógykezelést kapnak, kérjenek tanácsot az orvostól, hogy biztonságos-e számukra az alkoholfogyasztás.

Azoknak, akik sugárkezelést kapnak, általában biztonságos a kis mennyiségű alkohol fogyasztása. A sugárkezelés ugyanakkor fáradtságot okozhat és az alkohol is ugyanezt a hatást váltja ki a szervezetből. Emellett a sugárkezelés érzékennyé teheti a gyomrot, amit az alkohol és a fűszeres ételek tovább fokoznak.

A prosztatarák kialakulásának rizikófaktorai

A kutatók számos kockázati tényezőt állapítottak meg, és jelenlegi tudásunk alapján ezek összessége szerepet játszhat a prosztatarák kialakulásában. Ezekből néhány a környezeti hatásokhoz kapcsolódik, a többi a genetikai háttérrel és az egyéni sajátságokkal van összefüggésben.

A rizikófaktorok a következők lehetnek:

  • életkor, 50 év felett jelentősen megnő a prosztatarák kialakulásának kockázata
  • a prosztatarák családi előfordulása
  • túlsúly vagy kóros elhízás.

Tovább A prosztatarák megelőzése

Diagnózis

Az 50 éves vagy annál idősebb férfiak számára ajánlott a szűrővizsgálat, abban az esetben is, ha a páciens nem észlel semmiféle rákra utaló tünetet. Ha korai stádiumban diagnosztizálják a daganatot, a gyógyulás teljes értékű lehet.

Az ún. Prosztata Specifikus Antigén (PSA) egy, a prosztatában termelődő fehérje. Vérből tudják megállapítani a PSA szintet, ami ha magas, a prosztata elváltozásra utalhat.

A PSA teszt elvégzése után indokolt esetben szükség lehet biopsziára. A biopszia során a prosztata különböző részeiből vesznek szövettani mintát, majd ezt mikroszkóp alatt átvizsgálják, hogy található-e daganatos elváltozás bennük. Az orvosok többek között ultrahang segítségével is vizsgálhatják a prosztatát.

A stádiumba való besorolás azt mutatja meg, a szervezetben hol találhatók kimutatható daganatos sejtcsoportok. A prosztataráknak három fő stádiuma van:

  • helyi, amikor a rákos sejtek csak a prosztatát érintik
  • regionális, amikor a rákos sejtek a prosztatához közeli területekben is fellelhetők
  • elterjedt, a rákos sejtek több szervben megtalálhatók

A helyi és regionális stádiumú betegek 5 éves túlélési rátája közel 100%, míg a végső stádiumú betegeké 29%. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez csupán egy átlagos érték, minden ember más, ezért a túlélési esély is más minden embernél.

A tudósoknak többet kell még foglalkozniuk a prosztatarák és az alkoholfogyasztás közti kapcsolat pontos megállapításával. Azon férfiak számára, akik ilyen betegségben szenvednek, fontos a mértékletes alkoholfogyasztás, az egészséges életmód pedig segíthet a prosztatarák kezelésének kedvező kimenetelében.

Napjainkban egyre több kutatási eredmény bizonyítja, hogy a multiparametrikus MR-technológia fejlődésével a prosztata állomány és környező struktúrák nagy pontosságú képalkotása érhető el.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Sohajda Fanni, fordító; medicalnewstoday

Lektorálta: Dr. Baki Márta, onkológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász; Dr. Szigeti Nóra, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.