• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Alattomos szembetegség a keratoconus

Egészségmagazin 2019.07.30 Forrás: Weborvos
Alattomos szembetegség a keratoconus

A pontos diagnózis felállításához és a kezelési lehetőségek megismeréséhez egy átfogó szemészeti vizsgálatra van szükség.

A keratoconus olyan, lassan előrehaladó szembetegség, melynek során a szaruhártya elvékonyodik és eldeformálódik, ezzel csökkentve a látásélességet. A betegség ezerből egy embert érint ma Magyarországon, ennek ellenére sajnos gyakran előfordul, hogy későn kerül diagnosztizálásra – mondja Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa.

A betegség kezdeti tünete az érintett szemen a fokozatos látásromlás, és a szemüveg dioptriájának fokozatos emelkedése (rövidlátás és astigmia is fokozódhat). Később a látás olyan mértékben megromolhat, hogy az már szemüveggel nem is korrigálható. A betegség oka az, hogy a szaruhártya szabályos szövetű szerkezetét biztosító kollagén rostok folyamatosan nyúlnak, emiatt a szaruhártya előre boltosul, a szabályos gömb alakja helyett egy szabálytalan, kúpszerű alakot vesz fel. A torzulás következtében nem megfelelően töri meg a fényt, így csökken a beteg látásélessége. A betegség általában pubertás korban jelenik meg. Lassan halad előre, sőt, néha stabil marad az állapot, és nem romlik tovább. Mivel a kezdeti tünetek nem sokban különböznek az általános fénytörési hibák okozta panaszoktól, ezért gyakran csak előrehaladott állapotban kerül diagnosztizálásra, amikor akár komoly műtéti beavatkozást is vonhat maga után.

A keratoconus általában mindkét szemet érinti, a két szem azonban különböző mértékben károsodhat. A kezdeti szakaszban előfordulhat, hogy csak az egyik szemen tapasztalja a tüneteket a páciens. A betegségre jellemző a progresszió, előrehaladása évekig, akár évtizedekig tart, majd lelassul vagy megáll. Korai kialakulás esetén a betegség nagyobb eséllyel súlyosbodhat, az időben történő kezelés elmulasztásával olyan súlyos látásromlás is kialakulhat, amely a normál életet lehetetlenné teszi.

Átfogó szemészeti vizsgálat szükséges

A keratoconus optikai környezetben, amikor a páciens csak szemüvegfelírásra jelentkezik sajnos ritkán szűrik ki, a pontos diagnózis felállításához és a kezelési lehetőségek megismeréséhez egy átfogó szemészeti vizsgálatra van szükség, amely magába foglalja a szaruhártya topográffal történő vizsgálatát (szaruhártya felszíni térképének készítését).

A deformáltság miatt a betegség akár már a kezdeti időszakban módosítja a szembe jutó fénysugarak törését, ezzel homályos látást idéz elő, hasonlóan a nem megfelelő szemüveg viseléséhez. Kezdetben a látás még jól korrigálható szemüveggel vagy lágy kontaktlencsével, később már csak kemény kontaktlencsével lehet elérni ugyan azt a látásélményt. Ha az állapot tovább romlik, és nem történik orvosi beavatkozás a progresszió megállítására, akkor csak a szaruhártya átültetés adhat esélyt a páciens látásának megőrzésére.

Létezik olyan kezelés, amelyik megállítja a romlást

Szerencsés esetben a betegség korai diagnosztizálása megóvhatja beteget az igazán kockázatos műtéti beavatkozásoktól. Ha a keratoconus nincs túlzottan előrehaladott állapotban, az ún. Cross-Linking (CXL) kezelést lehet alkalmazni, ami fájdalommentesen, komolyabb fizikai behatás nélkül képes lelassítani, vagy akár megállítani a progressziót.

Dr. Nagymihály Attilas ok diagnosztizálatlan pácienssel találkozik a lézeres látásjavító kezelés alkalmassági vizsgálatai során. “Szemészeti szűrővizsgálattal kapcsolatban is sokkal tudatosabbnak kellene lenni az embereknek. Különösen a szemüvegeseknek legalább kétévente érdemes eljárni átfogó szemészeti szűrővizsgálatra. A keratoconus betegségre lehet gyanakodni, ha 20 éves kor után is tovább romlik a páciens dioptriája, magas és folyamatosan változik a szemen mért cylinder érték.

Legolvasottabb cikkeink