• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Hajnal a Kék Golyóban

Lapszemle 2019.08.02 Forrás: Weborvos összefoglaló
Hajnal a Kék Golyóban

A tesztüzem úgy tűnik sikerrel debütált az Országos Onkológiai Intézetben.

Elmaradt a tumultus csütörtökön hajnalban az Országos Onkológiai Intézetben. A bejáratot már hat órakor nyitották, aki akart tovább tudott menni az adott osztályra. A folyósokat elválasztó üvegfelületekre szinte mindenütt kifüggesztették az új rendet: az épületet hatkor nyitják, fél nyolctól kezdődik az ellátás - írta riportjában a népszava.hu.

A nyolcas épület első emeletén dolgozó onkológus orvos szerda délután egyenként telefonon hívta betegeit hat és hét közötti időpontokat ajánlva nekik. Az ő ajtaja előtt, 6.20-kor valóban nincs tömeg, ütemesen hívja be pácienseit. Megírja az ambuláns lapokat, amellyel az érintetteknek vissza kellett menniük a regisztrációs pulthoz. Az egyik várakozó szerint az utóbbinál kapnak sorszámot vérvételre, illetve kezelésre. De nem most rögtön, hanem fél nyolctól. Addig sétálgatnak.

Még csak fél hét, de az orvosnő ajtaja előtt az új érkezőkkel vagyunk már féltucatnyian. Többen arról beszélgetnek, hogy majdnem föl sem vették a vizittel kapcsolatos hívást, mert az hívószám kijelzés nélküli volt.

Nyílik az ajtó, az aggódó asszony valóban rögtön odapenderül, hogy tisztázza fia helyzetét. Az orvosnő megnyugtatja, hogy hamarosan szólítja, akkor is, ha nem kapott hívást, nincs baj. Fél szinttel lejjebb, a kemoterápiás kezelőknél háromnegyed hétkor csaknem megteltek az ülőhelyek, pedig a kezelések itt sem kezdődnek korábban fél nyolcnál. A mosdók ajtaja azonban még zárva.

A következő telefonos hívásra érkező nő Veszprémből jött, a húga családja hozta el idáig. Állítja: elégedett a vele való bánásmóddal, és ugyan mehetne a veszprémi onkológiai centrumba is kezelésre, de neki ide van meg a bizalma. Az intézet tiszta, mindig jó körülmények között kapja meg a kezelést, neki most nem is kell visszamennie a regisztrációs épületbe, rögtön leülhet a kezelő helyiségek elé. Csak azt kell kivárnia, míg a gyógyszertár összeállítja az infúzióját.

A tesztüzem úgy tűnik sikerrel debütált az Országos Onkológiai Intézetben. 

Kötelező túlórát rendeltek el az Onkológiai Intézetben

Hajnal öt előtt ott álltunk az Országos Onkológiai Intézet bejárata előtt, hogy kiderüljön, beigazolódik-e a félelem a rákos betegek utcai várakozásáról - írta a hvg.hu. Az Országos Onkológiai Intézetben mától lépett életbe az új rend: ennek egyik eleme, hogy hat előtt csak az ott dolgozók léphetnek be az intézet területére, a betegeket vagy a helyettük sorban álló hozzátartozókat csak hattól engedik be.

Fél 6-kor már 3 beteg várakozott, de a szigor enyhült, a portások beengedték őket a főépület előterébe, hogy le tudjanak ülni, vagy használhassák a mosdót. Onnan hat előtt pár perccel lehetett tovább menni. Következett egy újabb meglepetés: a váróba nem hétkor, hanem már fél hét felé bemehettek a betegek. Ezen az érintettek elcsodálkoztak, de örültek neki.

A főigazgató a Népszavának adott interjúban részletesen beszélt az új rendszerről: "Főigazgatói utasítás alapján augusztus 1-től a kemoterápiára alkalmas beteg kezelésének másnapra halasztása nem engedélyezett. Egyetlen intézetbe érkező betegnek sem maradhat el kezelése."

Kórházi forrásból egyébként úgy értesültünk, a főigazgató kötelező túlórát rendelt el a kemoterápiánál, hogy ne maradjon el kezelés. Állítólag korábban egy-két esetben volt példa ilyenre - írta a hvg.hu.

Azon a napon tesztelték az új rendszert az onkológián, amikor nincs is kezelés

Csütörtök reggel a gyakorlatban is megnéztük az új rendszert: a váróterem ajtajára egy cetlit ragasztottak, amire nagy betűkkel azt írták, az intézet bejáratait 6-kor nyitják, de a váróteremét csak 7 órakor, mivel addig takarítanak, az adminisztráció pedig háromnegyed 8-kor indul. A hét óra előtt érkezőknek pedig azt írták: „Az érkezési sorrend megállapításában segítséget jelent a főbejáratnál található sorszámkiadó automata.” Az RTL-nek viszont korábban egy érintett beteg úgy nyilatkozott, a sorszámhúzó nem működik.

A nagy sor és a lépcsőkön várakozás most elmaradt, a lépcsőház üresen kongott, a betegek épp csak szállingóztak. Azt a néhány embert viszont már háromnegyed 7 körül beengedték a folyosóra - írta az Index.hu, melynek munkatársa szintén az OOI-ban kezdte a napot. 

Legolvasottabb cikkeink