nemi érés
#Testi problémák

A nemi érés zavarai lányoknál

2024.01.02.
2 perces olvasási idő

A lányoknál a nemi érés zavara 2,5-szer gyakoribb, mint a fiúk esetében. Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk e jelekkel és mihamarabb szakemberhez forduljunk.

A pubertáskor átmenet a gyermek- és a felnőttkor között. E folyamat során a nemi hormonok elkezdik működésüket, kialakulnak a másodlagos nemi jellegek és jelentős pszichés változás is végbemegy.

Kezdete nemenként is eltérő: lányoknál 8-13 éves kor között, míg fiúknál 9-14 éves kor között zajlanak le a fizikai átalakulások. A pszichés változások hossza és ideje egyénenként eltérő lehet.

Nemi érés vizsgálata

Előfordul, hogy a nemi érés túl későn vagy túl korán következik be. Ennek hátterében számos ok állhat: daganat, tápláltsági zavar (anorexia nervosa), krónikus szervi betegség, gyulladás, endokrin zavar vagy genetikai rendellenesség. Ilyen esetekben alapos orvosi kivizsgálásra van szükség.

A nemi érés kivizsgálására az orvos vérmintát vesz és egyes esetekben kromoszóma-vizsgálat is szükséges. A minták laboratóriumi elemzésével kideríthetők a nemi kromoszómák és hormonszintek rendellenességei. A vért megvizsgálják cukorbetegség, vérszegénység és más olyan betegségek irányába, amik befolyásolhatják a nemi érést.

Röntgenvizsgálat, komputertomográfia (CT) és mágneses rezonancia (MRI) vizsgálatok az agy rendellenességeit mutathatják ki. Ezen kívül a kéz és a mellkas röntgenfelvételét lehet használni a csont érettségének megbecsülésére.

Normál serdülés

A lányoknál a mellnövekedés az első jele a pubertás kornak. Majd körülbelül fél évvel később megindul a testszőrzet kialakulása.

A testarányok is változnak, a testzsír aránya megnövekszik, kerekebb lesz a csípő. Kialakul a petefészek, a méh, a hüvely végleges formája. Illetve beindul a hipotalamusz hormontermelése: sárgatest serkentő hormon és tüszőérést serkentő hormon, amiknek hatására a petefészek hormontermelése is megindul. Ez az alapja a menstruációnak.

Az első menstruáció a mellnövekedés után nagyjából 2 év múlva jelenik meg. Innentől kezdve a növekedés lelassul, átlagosan még 5 cm növekedéssel számolhatunk. Ez jelenti tehát a pubertáskor végét.

Korai nemi érés

Ha a serdülés 8 éves kor előtt jelentkezik, korai pubertáskorról beszélünk.

Ha a nemi hormonok túl korán kezdenek termelődni, a menstruáció is korábban jelenik meg. Ez pedig azt is jelenti, hogy az ilyen esetekben a petefészek idő előtt elégtelenné válik és a menopauza időszaka is az átlagosnál korábban következik be.

Emellett a korai serdülőkor a testmagasságot is befolyásolja. Mivel a pubertáskor befejeztével a növekedés is megáll, a testmagasság kórosan alacsony maradhat. Ilyenkor a csontok korai növekedése miatt a korai elöregedésének veszélye áll fenn.

Késői nemi érés

Ha a nemi érés az átlagosnál később kezdődik, késői nemi érésről beszélünk. A csúszás lehet normális és a családi halmozódása is lehetséges. Emellett állhat a hátterében valamilyen genetikai rendellenesség (Turner-szindróma), petefészek elégtelenség, krónikus betegségek, hormonzavar vagy rosszabb szociális státusz és jelentős fizikai megterhelés is okozhatja.

A serdülés késése gyakran önbizalomhiányossá teszi a kamaszt, ezért fontos a mielőbbi terápia. Az orvosi kivizsgálás után megkezdik a késői nemi érés kezelését. A kezelés módja a kiváltó okoktól függ. A családi halmozódást mutató késői nemi érés nem igényel kezelést. A genetikai okok miatt kialakult betegséget nem lehet gyógyítani. A hormonhiányt pedig hormonterápiával kezelik. Egyes esetekben sebészeti beavatkozásra van szükség.

(KamaszPanasz - S.F.)