• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Esküt tettek a Szervátültetettek Világjátékára utazók

Hírek 2019.08.10 Forrás: MTI
Esküt tettek a Szervátültetettek Világjátékára utazók

A magyar válogatott 32 vese-, 9 máj-, 3 kombinált vese- és máj-, 1 tüdő-, 3 szív- és 6 csontvelő-átültetett sportolóból áll.

Ünnepélyes keretek között esküt tettek az angliai Newcastle-ban augusztus 17-én kezdődő XXII. Szervátültetettek Világjátékára kiutazó magyar sportolók. A Semmelweis Egyetem Semmelweis Szalonjában tartott szombat délelőtti eseményen Sárfalvi Péter sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy "a világjátékokon résztvevő 54 magyar sportoló nemcsak a szervátültetettek, hanem mindannyiunk számára példaképek".

Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese azt hangsúlyozta, hogy a transzplantált sportolók esetében nem elcsépelt a couberteni szlogen, miszerint nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos, majd azzal folytatta, hogy a játékokon résztvevők valójában valamennyien már most egy győztes csapat tagjainak tekinthetik magukat.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke arra emlékeztetett, hogy 2018-ban az év fogyatékos férfi és női sportolója is a szervátültetettek közül került ki. Kiemelte, csodálatos dolgokat tudnak véghez vinni azok, akiknek az átlagosnál nagyobb nehézségekkel kell szembenézniük. "Ti vagytok a kifogások és a halogatások várának lerombolói" - mondta a sportvezető, majd azt emelte ki, hogy a szervátültetett sportolók az ép embereknél hatványozottabban tudják szeretni az életet. Beszédét azzal zárta, reméli, hogy a magyar csapat a hagyományoknak megfelelően az első öt között végez majd a nemzetek összesített pontversenyében.

Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke úgy fogalmazott, idén soha nem látott nehézségekkel kellett megküzdeniük azért, hogy a szokásos méretű csapattal vehessenek részt a newcastle-i világjátékokon, de a rengeteg erőfeszítésnek köszönhetően végül minden összeállt ehhez. Elmondása szerint a magyarok 11 sportágban állnak rajthoz, és a versenyzők között ugyancsak 11-en vannak olyanok, akik először vesznek részt a világjátékokon.

A "25 éve a Szervátültetettek Sportjában" díjat Szendi János kétszeres veseátültetett versenyző vehette át az ünnepségen, majd Tóth Irmával a többiek előtt ők mondták el a fogadalomtétel szövegét.

A Newcastle-ban augusztus 17. és 24. között zajló XXII. Szervátültetettek Világjátékán 60 ország 2237 versenyzője indul. A magyar válogatottat 32 vese-, 9 máj-, 3 kombinált vese- és máj-, 1 tüdő-, 3 szív- és 6 csontvelő-átültetett sportoló alkotja majd az eseményen.

 

Kapcsolódó hírek

Legolvasottabb cikkeink