Így ne hízz nyaralás alatt: hőségmenü a dietetikus ajánlásával

Ha nem akarod a nehéz ételek miatt kómásan és emésztési zavarokkal tölteni a szabadságodat, mutatjuk, miket érdemes enni!

Nyaralás alatti hízás ellen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyaralás alatt mindenki szeret jókat enni és sokat pihenni, ez sajnos könnyen vezet plusz egy-két kilóhoz.

Somogyi Krisztina, a Duna Medical Center dietetikusa nem teszi sem a lángost, sem a sült kolbászt tiltólistára, de mértékletességre int.

A hazai strandok kínálatában a klasszikus ötös szinte mindenhol megtalálható: lángos, sült hekk, sült kolbász, sült krumpli és végezetül a palacsinta. Természetesen a nyaraláshoz és pihenéshez hozzátartoznak ezek az ételek, de mivel ilyenkor sokan kevesebbet mozognak, a hőségben a fokozott folyadékveszteség miatt jelentkezhet a gyengeség érzete, a nehezen emészthető ételek pedig ezt a fáradtságérzést tovább fogják fokozni.

Mi számít nehéz ételnek?

Nehéz ételeknek azok számítanak, amelyeknek az emésztése több órát vesz igénybe. Onnan lehet felismerni, hogy túl sok vagy nehéz, nehezen emészthető ételek kerültek a szervezetbe, hogy fáradtság lesz úrrá étkezés után, mert a szervezet az agytól „elvonja” a vért, és a hasi, zsigeri rendszerre áthelyezi a hangsúlyt, hogy ezzel is segítse az emésztési folyamatokat.

Nehezen emészthetőek főként a vörös húsfélék, a bő zsírban sült ételek és bizonyos tésztafélék is. A nehéz fizikai munka mellett lehet ilyeneket fogyasztani, azonban nyaraláskor sokan feleslegesen viszik be az ezekkel az ételekkel járó plusz kalóriákat. 

vöröshús, kalória, koleszterin
Fotó: Brett Stevens / Getty Images Hungary

Kevesebb kalória szükséges

A melegben szinte észrevétlenül csökken az ételek iránti sóvárgás, legtöbben csak megszokásból ülnek le étkezni. Valójában a nagy kánikulában a szervezet számára a kevesebb étkezés üdítő hatású lehet. Pont annyival kellene kevesebbet enni, amennyivel az ember kevesebbet is mozog, hozzávetőlegesen napi minimum 200-400 kcal–val.

A mobilalkalmazások világában, a lépésszámláló programok terjedésével mindenki egyénileg követheti, mikor mennyit mozgott, és ehhez mérten pontosan hozzá tudja rendelni az aznapi kalóriabevitelét! Emellett lehet szabályozni a napi ételmennyiséget a szervezet jelzésire való odafigyeléssel, amely segít megtalálni azt az ideális egyensúlyt az étkezésben. Tényleg sült kolbászra van szükség, vagy jobban esne egy könnyű lecsó? Kell-e másodszor is szedni, vagy csak a szemed kívánja?

Nyári folyadékpótlás

Somogyi Krisztina szerint napi 2-4 liter víz fogyasztása az ideális mennyiség. Ezt lehet citrom, vagy grapefruit levével, mentával feldobni, de a kancsóba lehet csavarni az egyre népszerűbb pomelo gyümölcsből is. Levendulából, körömvirágból, hibiszkuszból is lehet teát készíteni, ezek lehűtve vagy melegen is fogyaszthatóak, mind a két változatban nagyon frissítőek.

A cukrot viszont érdemes elhagyni. A koffein vizet von el a szervezettől, így a kávézásra is érdemes odafigyelni, ugyanez a helyzet az alkohollal is, csak fokozottabban. Az alkoholos italok is hozzájárulnak a kiszáradási folyamatokhoz, ami első lépésként bódultságot okozhat, majd eszméletvesztés, súlyos esetben akár sokkos állapot is kialakulhat.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nyári kényeztetések

Nyaralás alatt természetesen kell egy kis kényeztetés is, de itt is érdemes egészségesebb, könnyebb alternatívákat választani. Tejes fagylaltok helyett sörbetet, amelyben nincsenek adalékanyagok, színezékek. Gyümölcsöt: bármilyet, bármikor, hiszen szezonjuk van, magas a víztartalmuk, a rostok pedig segítik az emésztést is. Nem kell kerülni a csípős ételeket sem, hiszen pont úgy hatnak, mint a forró ételek, serkentik a hőháztartás hűtő funkciójának beindítását.

Ideális hőségmenü a dietetikus ajánlásával

Reggelire: sok folyadék, például tea, víz, frissen centrifugált zöldség- és gyümölcslevek, smoothie, zabkása, müzlifélék, paradicsomos-bazsalikomos túró

Ebédre: zöldségalapú levesek (mert az izzadással elveszett sók pótlására ez egyik legjobb módszer), saláták: rukkolás mangós-avokádó saláta, zöldséges kuszkuszsaláta, tabulé (arab petrezselyemsaláta) roston sült csirke, pulyka, halfélék

Vacsora: grillezett húsok, cukkinis lepény, különféle lecsóvariációk, halas paella, tortilla

Snack: gyümölcs, amennyi jólesik, görög- és sárgadinnye, őszibarack, nyári alma, ringló, füge, ezek mellé még fogyaszthatunk egy kis diót, mandulát, mogyorót

Csak négy alapanyag az egész, de órákig jóllaksz belőle: ezek a legfinomabb nyári saláták

Az alábbi saláták magukban is istenien laktatóak, de köretként is ugyanúgy megállják a helyüket. Akár sültek, akár grillételek mellé érdemes lehet kipróbálni őket. Mutatjuk a legegyszerűbb és legfinomabb nyári salátaköreteket.

Csak négy alapanyag az egész, de órákig jóllaksz belőle: ezek a legfinomabb nyári saláták

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek forrása: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük