• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Abszurd: pótmegoldás a nyugdíjpótlásra

Lapszemle 2019.09.02 Forrás: Népszava Online
Abszurd: pótmegoldás a nyugdíjpótlásra

A NEAK-nak pillanatnyilag 29 olyan orvosról van tudomása, aki bár dolgozik, nem jut hozzá a nyugdíjpótló ellátásához.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) arra biztatja a kórházakat, rendelőket, hogy a minisztériumnál sürgessék meg a nyugdíj mellett dolgozó orvosaik járandóságának rendezését. A hivatalnak pillanatnyilag 29 olyan orvosról van tudomása, aki bár dolgozik, nem jut hozzá a nyugdíjpótló ellátásához - írja a nepszava.hu.

Két hete írtunk arról, hogy két hónapja nem kap nyugdíjpótló ellátást a közkórházakban dolgozó idős orvosok egy része. Hiába adták be továbbfoglalkoztatási kérelmüket időben a kormányzatnak, késve kaptak választ. Így a munkáltatók nem igényelhették meg időben az ellátásukat.

A Népszava közérdekű adatigénylést nyújtott be az érintettek ügyében. A NEAK mindenekelőtt ismertette az alapvető szabályokat, amelyeket sokan nem is ismertek. Az egészségügyben a nyugdíjas korú orvosok és szakdolgozók továbbfoglalkoztatására kizárólag akkor kerülhet sor, ha ahhoz a munkáltatójuk előzetes kormányzati hozzájárulást szerez, valamint feltölti a NEAK rendszerébe a nyugdíj összegét, a nyugdíjjogosultságot megállapító, valamint a nyugdíjfolyósítás szüneteltetéséről szóló határozatokat is. Az ellátás csak azoknak folyósítható, akiknek valamennyi dokumentuma hiánytalanul megvan a rendszerben.

Mint írták, a munkáltatóknak a továbbfoglalkoztatási engedélyt legalább három hónappal a nyugdíj-jogosultságot megelőzően, illetve az ismételt engedélyek esetében, azok lejárata előtt meg kell kérniük. Ha a munkáltatók ezt a folyamatot késve indítják, vagy elhúzódik a minisztériumi engedélyezési folyamat, úgy megcsúszhat a járandóságok kifizetése. E dokumentumok nélkül ugyanis a NEAK szünetelteti a nyugdíjpótló jövedelemkiegészítés folyósítását.

A NEAK válaszából az is kiderül: „többször tapasztalható, hogy a munkáltatók csak rendkívüli felhívásunk alapján, késve jegyzik be támogatói engedélyek megérkezésének időpontját.” Adataik szerint a pozitív kormánydöntés ellenére is a régebb óta túldolgozók közül még 29 orvos esetében hiányosak a nyugdíjpótló ellátás utalásához szükséges dokumentumok. Azokról, akik első alkalommal kértek foglalkoztatási engedélyt, nem rendelkeznek hasonló adattal, mivel tapasztalat szerint a kórházak az ő adataikat akkor közlik a NEAK-al, amikor már a kezükben van a minisztériumi mentesítés. Megjegyezték: amint a hiánypótlás megtörténik, az érintettek megkapják a járandóságukat.

További részletek a weboldalon.

Legolvasottabb cikkeink