A blogról

Ön az ENT House Budapest fül- orr- gégészeti rendelő blogját olvassa. A blogon szakmai témákat boncolgatunk, betegségeket és azok kezelését ismertetjük, friss kutatásokat, ajánlásokat elemzünk, érdekes eseteket mutatunk be, elsősorban kollégáknak, másodsorban betegeknek. Fül- orr- gégészet minden mennyiségben!

 

 

Podcastünkben élőszóban is beszélgetünk szakmai kérdésekről, 10-25 perces adások formájában. A csatornánkat itt találja:

 

spotify_2.jpg

 

Természetesen az itt leírtak nem helyettesítik a vizsgálatot, csak kiegészítő jellegű információk. Ezzel kapcsolatos részletes jogi nyilatkozatunk ITT érhető el. A blog íróinak nincs kapacitása, és jogilag sem találják vállalhatónak, hogy általuk korábban nem kezelt betegeknek email-ben egészségügyi tanácsokat adjanak.

 

 

A blog írói az ENT House Budapest mukatársai:

 horvatht_otsz.jpeg

dr. Horváth Tamás Ph.D.

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: fülsebészet

email: horvathtamas[at]enthouse.hu

(drhorvathtamas.com)

 

 vargazsuzsi_ildi.jpg

dr. Varga Zsuzsa

fül- orr- gégész

érdeklődési terület: rhinológia, otoneurológia

email: dr.zsuzsa.varga[at]gmail.com

 

 

 hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset.png

 



Free Page Rank Tool

Címkék

Címkefelhő

Bioanyagok a mandulaműtét utáni vérzés megelőzésére

2019.09.17. | drHorváthTamás | komment

Címkék: mandula mandulaműtét torokmandula utóvérzés

Elég sokszor előkerült már a blogon a mandulaműtét utáni vérzés kérdése, ami az egyik legjobb vérnyomásemelő, koszorúér edző tényező a fül- orr- gégészeknek, pláne, ha gyerekről van szó (Vérátömlesztés mandulaműtét után). Egyelőre nincs tutibiztos ellenszerünk a vérzés elkerülésére, megelőzésére. Sőt, nem csak tutibiztos nincs, hanem tudományos alapokon alig van valami, szinte semmi. Például a klasszikus műtét utáni étkezési és életmódbeli tanácsokról sem igazolódott be elfogadható evidencia szinten, hogy segítenek a vérzést megelőzni (Evidence-based felvilágosítás mandulaműtét utáni étkezésre). Persze ez nem azt jelenti, hogy semminek semmi értelme, és én sem merem javasolni a betegeimnek, hogy műtét utáni napokban nyugodtan fussa le a maratont, vagy egész nap egyen csipszet, de a probléma nincs megoldva.

Az egyik lehetséges út az ügyben, ha valamilyen bio anyaggal vonjuk be / fedjük le a sebfelszínt, ami védő hatású. Ezt a témát dolgozták most fel alaposan egy review keretében a Journal of Otolaryngology - Head & Neck Surgery-ben (Topical biomaterials to prevent post-tonsillectomy hemorrhage). Összefoglalták, hogy milyen lenne az ideális anyag, milyen tulajdonságok jelentenének előnyt:
- Legyen adherens az anyag, tapadjon a sebágyra
- Nyújtson fizikai védelmet a sebnek
- Előny, ha van antimikróbális hatása, segít megelőzni a sebfertőzést
- Jó, ha tartalmaz olyan anyagokat, amik szükség esetén aktiválják a koagulációs kaszkádot
- Szintén előny, ha felgyorsítja az epitelizációt, sőt
- Nagyon hasznos, ha a fájdalmat is csökkenti
- Ne legyen eszméletlenül drága, vagyis minél olcsóbb legyen
Minél többet tud egy anyag a fentiek közül, annál jobb, annál hatékonyabb.

Az alapanyagtól függően, többfajta bio anyaggal történtek eddig vizsgálatok:

Fibrin alapú anyagok

A fibrin egy már bevált vérzéscsillapító anyag a sebészetben, és a normál véralvadási kaszkádot befolyásolja. Mind szilárd, mind folyékony (szövetragasztó) halmazállapotban próbálták már a mandulaműtét végén alkalmazni vérzés megelőzésre. A folyadék állagúnál lényegi hasznát nem tapasztalták, vagyis volt olyan kutatás, ami szerint kicsit csökkentette az utóvérzés esélyét, de nem meggyőző az eredmény. A szilárd halmazállapotú fibrinlemez esetében viszont egyértelműbb előnyt mutattak ki az utóvérzés esélyét és a műtét utáni fájdalmat illetően. Nem kifejezetten olcsó dologról van szó egyébként.

Zselatin alapú anyagok

A zselatintartalmú szerek egyrészt hemosztatikusak, másrészt a nedvesség következtében megduzzadnak, így fedést és némi tamponálást is biztosítanak a felületen. A folyékony állagú, zselatin alapú szerek esetében -a fibrin alapúhoz hasonlóan- mutattak némi benefitet, de ordító különbséget nem találtak a kontroll csoporthoz képest.

Cellulóz alapú anyagok

A cellulóz alapú anyagok az alacsony ph-juk miatt antimikróbális és vazokonstriktor hatásúak. Vizsgálták utóvérzés esetében is az alkalmazásukat, és csökentette az utóvérzés esélyét. Viszont nem elég adhezív, könnyen lenyelhető, aspirálható.

Bizmut szubgallát (BSG) alapú

A BSG tonogénnel, illetve epinephrinnel együtt alkalmazva csökkentette az intra- és postoperatív vérzést. Ugyanakkor voltak ezzel ellentétes, vagyis ezt nem támogató eredmények is, amikor nem csökkentette az utóvérzés eélyét. Emellett allergizálhat, immunreakciót válthat ki.

Antifibrinolítikumok

Az antifibrinolítikumok csökkentik a fibrolízist a lepedéken, ezáltal lassabban bomlik le, tűnik el a protektív fibrinlepedék a sebágyból. Lokálisan nem, de érdekes módon szisztémásan csökkentették az utóvérzés esélyét. Ugyanakkor a szisztémás adás esetén a tromboembóliás rizikót növelheti, vagyis növeli, tehát inkább a topikális alkalmazás irányában zajlanak a kutatások.

Természetes egyéb anyagok

A természetes anyagok közül a propolis az egyik leggyakrabban vizsgált anyag, és itthon méz formájában Pécsett már vizsgálták is a hatékonyságát mandulaműtét után, Egyébként maga a méz, mint fizikai barrier is segíthet. Aztán néztek még gyógynövénykeveréket is (Alpinia officinarum, Glycyrrhiza glabra, Thymus vulgaris, Urtica dioica, Vitis vinifera), és szintén jótékony hatást találtak. Saját szérum helyi alkalmazását is vizsgálták, szintén jó eredménnyel. De a fentiek szinte kizárólag 1-1 kutatást jelentenek.


Összességében a cikk szerzői szerint a fibrin- és a zselatin alapú anyagok kecsegtetnek leginkább haszonnal. Ugyanakkor hazánkban (és a világ nagy részén) a fenti anyagokat rutinszerűen nem alkalmazzuk. Ezek alapvetően csak kutatások eredményei, és a legtöbb anyag esetében nincs drámai pozitív hatás, nem elég olcsók a mindennapokhoz, és valamilyen mellékhatásveszély a legtöbbnél fennáll. Tehát egyelőre ne kérje senki számon mandulaműtét során a fentieket az operáló orvosán.

süti beállítások módosítása