Európai Pszichiátriai Társaság: programok kellenek az öngyilkosságok megelőzésére

MTI
megjelent:

Az öngyilkosságra mint globális népegészségügyi problémára hívták fel a figyelmet a nemzeti pszichiátriai társaságok a lelki egészség világnapja alkalmából, tájékoztatva az embereket a megelőzés lehetőségeiről.

Az Európai Pszichiátriai Társaság (EPA) közleményében azt írta: hatékony, bizonyítékon alapuló megelőző programokat érdemes bevezetni mind közösségi, mind egyéni szinten az öngyilkosságok és az öngyilkossági kísérletek megelőzésére. Továbbá hangsúlyt kell fektetni az egészségügyi dolgozók ismereteinek bővítésére és prevenciós képzésére.

A mentális betegségek sok embert érintenek

Véleményük szerint a megelőzésben specifikus képzésekre van szükség, amelyek a diagnosztikai készségek és a depresszió felmérésének javítását, az öngyilkossági gondolatok feltárását célozzák, és ezt a képzést már az egyetemen, illetve a rezidensi időszak alatt el kellene kezdeni.

Hozzátették, a pszichiátereknek - az öngyilkosság megelőzésében nyújtott klinikai szerepükön túl - nem szabad elhanyagolniuk az oktatási és képzési szerepüket sem az általános és pszichoszociális ellátásban.

A lelki egészség világnapján az EPA kitért arra: a mentális betegségek sok embert érintenek, öngyilkossághoz is vezethetnek, de ezek a betegségek felismerhetőek és jól kezelhetők. Ebből kifolyólag az öngyilkosság mögött meghúzódó okok felismerése és kezelése a leghatékonyabb módja annak, hogy évente 800 ezer életet megmenthessünk és sokak életminőségét javíthassuk - írták.

Tovább A depresszió tünetei

Tovább Öngyilkosság - Hogyan ismerjük fel az előjeleket?

Ezt is olvassa el! Mit tehetünk, ha ismerősünk öngyilkossági szándékot fontolgat?

(MTI)

Cikkajánló

Kemoterápia
Kemoterápia

A bőr, a haj és a körmök gondozása.

Szájüregi gyulladások
Szájüregi gyulladások

Milyen következményeik lehetnek?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Bakos Cinnia Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.