• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

Nem csupán az esztétika miatt fontos a rendezett fogsor

Egészségmagazin 2019.11.08 Forrás: purecom
Nem csupán az esztétika miatt fontos a rendezett fogsor

Ha például egy fogtorlódás miatt nem tudjuk megfelelően tisztítani fogainkat, az fogkőképződéshez, szuvasodáshoz, ínygyulladáshoz vezethet.     

Vannak esetek (pl. egymásra torlódott metszőfogak, túl nagy rés két fog között stb.) amikor a laikus számára is egyértelmű, hogy fel kell keresnie egy fogszabályozó praxist. Talán még ilyenkor is elsősorban az esztétikai probléma sejlik fel mindannyiunkban, pedig valójában ennél jóval többről van szó. A megoldás viszont sokszor nem is olyan távoli és bonyolult, mint azt hinnénk. Az egyik legmodernebb fogszabályozási módszerről dr. Vánkos Borbála, a mySmile fogorvosa adott tájékoztatást.

Fogaink megfelelő helyzete mind testi, mind pszichés szempontból nagy jelentőséggel bír. Ha bármilyen eltérés jelentkezik az optimálishoz képest, akkor az befolyásolhatja a rágást (általa pedig gyakorlatilag az egész emésztési folyamatot), a hangképzést, a megfelelő szájhigiénia fenntartását. Ha például egy fogtorlódás miatt nem tudjuk megfelelően tisztítani fogainkat, az könnyen fogkőképződéshez, szuvasodáshoz, ínygyulladáshoz vezethet. 

Természetesen éppen ennyire lényeges a lelki tényező is: sajnos sokan rendezetlen fogsoruk miatt nem akarnak önfeledten mosolyogni, és akár szakmai, akár magánéleti helyzetről legyen szó, általában visszafogottabban, bátortalanabbul viselkednek.

Az elmúlt évek során rengeteget fejlődött a fogszabályozás tudománya is, így napjainkban sokkal korszerűbb és gyorsabb eljárások állnak rendelkezésre, mint hajdanán. Ezek egyike az úgynevezett láthatatlan fogszabályozó használata. Mivel kivehető készülékről van szó, nem helyeznek a fogakra zárakat és íveket, ahogy ezt az állandó fogszabályozóknál teszik, így nevéhez hűen tényleg csaknem teljesen észrevehetetlen. „A láthatatlan fogszabályozó kezeléseknél a digitálisan pontosan megtervezett és időzített fogmozgatásokhoz egyénileg készített, kivehető sínek segítik a kívánt eredmény elérését. Megfelelő napi hordás esetén a sínek folyamatosan leadott, lágy erőkkel juttatják a fogakat a megfelelő pozícióba” – tájékoztat az eljárásról Dr. Vánkos Borbála.

Ráadásul pont a lágy erőknek köszönhetően a kezelési idő általában jelentősen lerövidül a hagyományos módszerekhez képest. „Természetesen a láthatatlan fogszabályozó viselésének időtartama a fogazati eltérés súlyosságától, a páciens együttműködésétől és egyéb, egyénileg mérlegelendő tényezőktől függ. Ezek figyelembevételével a digitális kezelési terv elkészítésekor lehet pontosan meghatározni a szükséges időt, de az átlagos viselési időtartam a fele a hagyományos készülékkel történő kezelés időtartamának” – teszi hozzá a doktornő. 

Nagyon fontos azonban, hogy bár az eljárás egyszerűnek tűnik, megfelelő fogászati helyszínt és szakembert válasszunk a láthatatlan fogszabályozás esetében is. Semmiképp se dőljünk be a hasonló elnevezést használó, ám rendszeres fogorvosi kontrollt nem nyújtó, olcsó megoldásoknak!

Legolvasottabb cikkeink