• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

    • Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

      Covid-kátyúból kilábaló egynapos sebészeti ellátások

Rákkutató magyar startup kapott rengeteg pénzt

Lapszemle 2019.11.10 Forrás: Index
Rákkutató magyar startup kapott rengeteg pénzt

A számítógépes modellünknek köszönhetően jobban értik, hogy mit is csinál egy gyógyszer, melyik betegben fog beválni és melyikben nem.

Egymilliárd forintot kapott londoni befektetőktől a budapesti Turbine, amely ritka jelenség a hazai a startupvilágban: orvosok, biológusok és technológiai szakértők gépi intelligenciával és felhőszámítással keresik a rák ellenszerét. Az alapítókkal, Nagy Szabolcs vezérigazgatóval, Szalay Kristóf technológiai igazgatóval és Veres Dániel tudományos és orvosi vezetővel beszélgetett az Index a cég átalakulásáról, a gyógyszeripar kihívásairól, valamint a rákkutatás helyzetéről.

Mint a résztvevők elmondták, racionális gyógyszertervezést szeretnének megvalósítani. A nagy gyógyszeripari cégek nem egészen így működnek. Van egy nagyon széles kör, mondjuk 100 gyógyszerjelölt molekula, és abból jó esetben 3-4 eljut odáig, hogy elfogadják. Az lenne a feladatuk, hogy a mesterséges intelligencián alapuló platformunkkal 60-ból meg tudják csinálni azt a 3-4-et, azaz jóval magasabb legyen a sikerráta. Az utóbbi fél év eredménye, hogy létrejött egy saját gyógyszerfejlesztési vonal a cégben, és emellett még megvannak a gyógyszeripari együttműködések, mint eddig, de ezek ma már inkább partneri kapcsolatok, nem projekt alapúak.

Bár nagyobb rizikót vállalnak azzal, hogy elviszik egy-egy ötletüket az élő szervezeten lebonyolítandó tesztekig, viszont az a feltételezésük, hogy a számítógépes modellünknek köszönhetően jobban értik, hogy mit is csinál egy gyógyszer, melyik betegben fog beválni és melyikben nem, és ezzel a korai fejlesztési fázisnak kihúzzák a méregfogát.

A rák nagyon jó célpont a szimulációkhoz, mert az történik, hogy egy sejt valamilyen módon elromlik, és ennek számtalan módja lehet, minden egyes rák valahogy más. Nagyon nehéz egyesével visszafejteni, hogy pontosan mi romlott el, de a szimuláció ebben nagyon jó. Az immunrendszer is szimulációért vagy modellezésért kiált, mert alapvetően az is nagyon véletlenszerű. Pont azért működik jól a baktériumok ellen, mert egy gyorsított evolúció zajlik le: így tudja elpusztítani az idegen dolgokat. Az immunterápia nagyon érdekes terület, mert ahol hat, ott nagyon jól hat, de egy csomó esetben egyáltalán nem hat, és nagyon nehéz megmondani, hogy miért. Nincs egy jó biomarker, egy jelölőmolekula vagy -fehérje, amely előre jelezné, hogy az adott terápia fog-e működni vagy sem. Nem értjük pontosan, hogy mi történik.

 

Legolvasottabb cikkeink