HIV és védőoltás: lehetetlen

MTI
megjelent:

Hiába azonosították a HIV vírus újabb törzsét, védőoltást kifejleszteni gyakorlatilag lehetetlen, így a felfedezésnek csak tudományos jelentősége van - mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológus főorvosa.

Hozzátette: a HIV-1 M-csoport L-altípus néven azonosított vírustörzset a Kongói Demokratikus Köztársaságban élő három ember vérében találták.

A vírus folyamatosan változik

A HIV vírus felfedezése óta 35 év telt el, és a kutatók bármennyire is igyekeznek, nem tudnak védőoltást létrehozni annak ellenére hogy újabb és újabb altípusokat találnak - jegyezte meg.

Hangsúlyozta: a vírus folyamatosan változik, így hiába találnak újabb altípusokat, gyakorlatilag lehetetlen kidolgozni a védőoltást. A HIV vírus megfelelő gyógyszeres kezelés mellett több évtizeden keresztül tünetmentes lehet, a következő orvosi cél a teljes gyógyultság, amely eddig két esetben fordult elő - fűzte hozzá Szlávik János.

Emlékeztetett: az emberhez különböző emlősök - gorilla, csimpánz - által jutottak el a HIV vírusok, amelyek nemcsak keverednek, hanem a szervezetben mutálódnak is. Magyarország az alacsonyan HIV-fertőzött státuszba tartozik, 1986-tól háromezer ember fertőződött meg HIV vírussal - mondta Szlávik János.

Tovább Tudnivalók a HIV-fertőzésről

(MTI)

Cikkajánló

Kemoterápia
Kemoterápia

A bőr, a haj és a körmök gondozása.

Szájüregi gyulladások
Szájüregi gyulladások

Milyen következményeik lehetnek?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró
WEBBeteg - Gorzsás Anita, újságíró, Szakértő: Dr. Ujj Zsófia
WEBBeteg - Dr. Sarkadi Adrien, infektológus, Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.