Mikromérgek az élelmiszerekben - Így lehet őket kikerülni
A mikroorganizmusok egyre fontosabb szerepet játszanak az élelmiszer-biztonságban. Mire kell figyelni?
Ahogy a környezeti elemek anyaméhként veszik körül az embereket, úgy jelenti a szervezet a közvetlen környezetet milliárdnyi apró élőlény számára.
Közöttük vannak olyanok, amelyek hasznos munkát végeznek a testben, de bizony sok olyan is előfordul, amely veszélyt jelent.
A növényvédő szerek és a mikotoxinok után a Laboratorium.hu Ésszel a kosárba! cikksorozatának harmadik írása az élelmiszerekben lévő mikrobákról szól.
Ártalmas anyagok a testben
Az élelmiszerekkel a szervezetbe kerülő ártalmas anyagok több mint 200-féle betegséget közvetítenek. A WHO adatai szerint évente tíz emberből egy, azaz globálisan összesen kb. 600 millió betegszik meg szennyezett élelmiszertől, közülük 420 ezren halnak meg, közülük is a legveszélyeztetettebbek az öt év alatti gyerekek: 125 000 haláleset tudható be ennek. A leggyakoribb tünetek a hányás, hasmenés, hasi fájdalom, láz.
Az élelmiszerek szennyeződésének számos forrása lehet, hiszen a mai élelmiszer-ellátás összetett és szerteágazó folyamatokat foglal magában, beleértve a gazdaságban történő termelést, vágást vagy betakarítást, feldolgozást, tárolást, szállítást és forgalmazást: csak ezután jut el az élelmiszer a fogyasztóhoz.
A globalizáció és a kereskedelem tovább nehezíti az élelmiszerek okozta megbetegedések felderítését és a termék visszahívását veszély esetén. Az élelmiszer-biztonság éppen ezért a kormányok, az ipar, a termelők, a hatóságok és a magánlaboratóriumok, valamint a fogyasztók közös felelőssége.
A vegetatív és spórás baktériumok, illetve az élesztő- és penészgombák lehetnek hasznosak, de okozhatnak egészségügyi veszélyt is.
Mit tehet a labor?
Vezető laboratóriumok mikrobiológiai vizsgálataik során kórokozók és azok toxinjainak kimutatásával, a higiéniai és minőségi paraméterek, azaz romlást okozó mikrobák meghatározásával, fertőtlenítőszerek hatékonyságának vizsgálatával, a romlás okokozat-elemzésével, illetve Challenge-tesztek végzésével segítik az élelmiszer-biztonság növelését.
Mindebben nagy segítségükre vannak alternatív műszeres gyorsvizsgálatok, amelynek eredményei akár 24 órán belül is elkészülnek!
Mit tehet a fogyasztó?
A fogyasztóknak mindenekelőtt ismerniük kell az általános, élelmiszer-fogyasztással járó veszélyeket, a termékek címkéjén szereplő információk felhasználásával pedig tájékozódniuk kell az élelmiszerek biztonságos kezeléséről.
A cikk az ajánló után folytatódik
-
Rózsaszín cirkóniával díszített ovális ezüst ékszerszett15 900 Ft
-
Cirkónia kristállyal díszített édesvízi igazgyöngy nyaklánc négyszög foglalattal14 900 Ft
-
Zöld cirkóniával díszített ezüst beszúrós fülbevaló5 490 Ft
-
Édesvízi igazgyöngy nyaklánc különlges cirkónia dísszel12 900 Ft
-
Kék és fehér cirkónia kristályokkal díszített ezüst fülbevaló14 900 Ft
-
Három édesvízi igazgyönggyel és cirkóniával díszített medál ezüst nyaklánccal15 900 Ft
-
Apró cirkónia kristályokkal díszített buzogány formájú elegáns ezüst fülbevaló12 900 Ft
-
Cirkónia spirál ezüst nyaklánc apró virágokkal19 900 Ft
-
Fehér cirkóniával körben díszített édesvízi igazgyöngyös nyaklánc15 900 Ft
-
Cirkónia kristályos minimalista ovális ezüst fülbevaló19 990 Ft
-
Színes cirkónia karika ezüst ékszerszett19 990 Ft
-
Krémfehér édesvízi igazgyöngy beakasztós ezüst fülbevaló13 990 Ft
-
Tappancs ezüst nyaklánc cirkóniával8 900 Ft
-
Vasmacska cirkóniával ezüst nyaklánc6 490 Ft
-
Sötétkék cirkóniával díszített ezüst beszúrós fülbevaló5 490 Ft
- Földrészenként és országonként ugyan eltérőek az élelmiszer-higiéniai állapotok, ám az élelmiszer-eredetű megbetegedések a fejlett országokban is jelentős kockázatot és terhet jelentenek.
- Rendkívül fontos, hogy mindig kifogástalan alapanyaggal, tiszta ivóvízzel kell dolgozni, tiszta konyhában tiszta kézzel végezni a feladatokat.
- Megfelelően el kell különíteni a készételeket és a nyersanyagokat.
- Alaposan átsütni, átfőzni az ételeket, tehát odafigyelni a megfelelő hőkezelésre.
- Az ételeket lehetőleg hűtve kell tárolni.
A 10 legjobb zöld leveles zöldség: tele vannak antioxidánsokkal, és finoman elkészíthetők
A leveles növények sokoldalúan feldolgozhatók a konyhában: amellett, hogy isteni szendvicsfeltét, párolt köret vagy saláta készülhet belőlük, számos fogásba illenek, bátran variálhatók az ételekben.
A 10 legjobb zöld leveles zöldség: tele vannak antioxidánsokkal, és finoman elkészíthetők
Nézegess képeket!
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)