Prosztatamegnagyobbodás - Mikor gondoljon rá?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter frissítve:

A prosztatamegnagyobbodás gyakori probléma az 50 év feletti férfiak körében, ami gyakori és sürgető vizelési ingert okozhat. Kiváltó oka lehet hormonális változás, gyulladás vagy daganat.

A megnagyobbodott prosztata nyomást gyakorol a húgycsőre, ami akadályozza a vizelet szabad áramlását, emellett a hólyagot erőteljesebb összehúzódásra készteti a vizeletürítéshez. Emiatt a hólyag izmai idővel erősebbé, vastagabbá és túlérzékennyé válhatnak, így akkor is összehúzódnak, ha a hólyag csak kis mennyiségű vizeletet tartalmaz, ami gyakori vizelési ingert okoz. Végül a hólyag izmai nem képesek legyőzni a szűk húgycső ellenállását, a vizelet részben a hólyagban marad.

Tünetek

A prosztatamegnagyobbodás az esetek körülbelül felében nem okoz tüneteket, másoknál a tünetek már meglehetősen korán jelentkeznek, míg vannak olyanok, akiknél csak akkor, mikor a prosztata már jelentősen megnövekedett.

A leggyakoribb tünetek a következők:

  • gyakori vizelési inger
  • sürgető vizelési inger
  • gyakori éjszakai vizelés
  • a vizeletáram elindításának nehézsége
  • akadozó vizeletáram
  • gyenge és lassú vizeletáram
  • a hólyag teljes kiürítésének nehézsége
  • vizelés utáni vizeletcsöpögés
  • inkontinencia – a húgyhólyag feletti kontroll elvesztése

Szövődmények

Ha a hólyag nem ürül ki teljesen, fennáll a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázata, ami fájdalmat és vizeléskor égető érzést okoz. Idővel pedig más súlyos probléma, például hólyagkő, véres vizelet, inkontinencia vagy akut vizeletvisszatartás is jelentkezhet. Mindenképp beszéljen orvosával, ha időnként véres vizeletet tapasztal! Amennyiben képtelen a vizeletet üríteni, sürgősen orvoshoz kell fordulnia! Ha az elzáródás súlyos, az vesekárosodást okozhat.

A prosztataproblémák szexuális gondokat is okozhatnak, melyek mértéke a prosztata állapotától függ. A leggyakoribb lehetséges szexuális problémák:

  • merevedési zavar
  • csökkent szexuális kielégülés
  • az erekció fenntartásának nehézsége
  • csökkent libidó

Az erekciós zavar és a prosztatamegnagyobbodás egymástól független állapotok, bár az erekciós zavart mind a prosztatamegnagyobbodás, mind az abban alkalmazott egyes gyógyszerek használata is súlyosbíthatja. Ugyanakkor az erekciós zavar kezelésére alkalmazott készítmények javíthatják a prosztatamegnagyobbodás tüneteit.

A prosztataszűrés segít kizárni a daganatot, illetve segíti az időben történő felfedezését. Szakemberek szerint érdemes évente prosztata szűrővizsgálaton részt vennie, ha:

  • elmúlt 50 éves
  • 40 év feletti és a prosztatarák kialakulásának kockázata magas

A prosztatamegnagyobbás kockázati tényezői

  • Életkor – A prosztatamegnagyobbodás ritkán okoz tüneteket 40 éves kor alatt, 60 éves korában a férfiak harmada, 80 éves korában a fele tapasztal mérsékelt tüneteket.
  • Családi előfordulás – Amennyiben az édesapjának vagy testvérének prosztataproblémái vannak, akkor valószínűbb, hogy Önnek is lesznek.
  • Cukorbetegség és szívbetegség – A cukorbetegség, szívbetegség és a béta-blokkolók használata növelheti a prosztatamegnagyobbodás kockázatát.
  • Életstílus – Az elhízás növelheti a prosztatamegnagyobbodás kockázatát, míg a rendszeres testedzés csökkentheti azt.

Okok

A prosztatamegnagyobbodásnak több oka is lehet:

Benignus prosztata hiperplázia (BPH) – A prosztata jóindulatú megnagyobbodása az 50 év feletti férfiak felét, a 80 év felettiek 90%-át érinti. A prosztata a tesztoszteron (férfi nemi hormon) hatására növekszik. A serdülőkorban ezért nagyon gyors növekedésen megy át, de ez a pubertás után kiegyenlítődik. A prosztata ezután is folyamatosan növekszik, de nagyon lassan. Emiatt a lassú növekedés miatt a legtöbb férfi nem észleli a BPH tüneteit mindaddig, míg a prosztata idősebb korára olyan nagyra nő, hogy befolyásolja a vizeletürítést. Nem teljesen tisztázott, hogy idősebb életkorban mi okozza a prosztata megnagyobbodását. Valószínűleg a nemi hormonok egyensúlyának megbomlása áll a háttérben.

Prosztatarák – A prosztatarák prosztatamegnagyobbodást okozhat, de nem mindig jár tünetekkel. A prosztatarák korán diagnosztizálható és sikeresen kezelhető, ám ha kezeletlenül marad, a test többi területére is áttéteket adhat.

Prosztatagyulladás – Gyulladásos folyamat, fertőzés, irritáció vagy sérülés következtében alakulhat ki.

A férfiak gyakran tekintik a gyakori vizelési ingert az öregedés részének, ám ennek ellenére, ha ezek a tünetek jelentkeznek, fontos, hogy orvoshoz forduljanak, mivel megfelelő kezelés nélkül az állapot súlyosbodhat.

A prosztatamegnagyobbodás tünetei a betegség súlyosságától és a beteg egészségügyi állapotától függően különféle módszerekkel (gyógyszer, minimálisan invazív beavatkozás, műtét) kezelhetők, illetve gyógyíthatók.

Tovább Prosztatarák - Kik a veszélyeztetettek?

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító; medicalnewstoday.com, mayoclinic.org, verywellhealth.com
Lektorálta: Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.