• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

260 millió ember onkológiai ellátásáért vállal felelősséget

Egészségpolitika 2020.01.23 Forrás: MTI
260 millió ember onkológiai ellátásáért vállal felelősséget

Kásler Miklós: rendkívüli lehetőségeket rejt magában a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia.

Rendkívüli lehetőségeket rejt magában a tavaly létrehozott Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia mind a megelőzés, a diagnózis, az ellátás és a kutatás területén - erről az emberi erőforrások minisztere beszélt a szervezet budapesti alakuló ülésén csütörtökön. Kásler Miklós szerint ez a nemzetközi együttműködés olyan lehetőségekhez juttatja a régiót, amelyekből minden ország profitálhat az onkológia területén.

Az onkológus professzor, aki huszonöt évig főigazgatója volt az Országos Onkológiai Intézetnek, előadásában beszélt a legfontosabb célkitűzésekről, a megelőzésről, az országok rákellenes programjainak összehangolásáról, és az egységes ellátási protokollokon alapuló onkológiai hálózat kialakításáról. Első helyen az elsődleges megelőzési lehetőségeket említette, azt, hogyan szűrhetők ki azok a tényezők az ember életéből, amelyek a rák kialakulásában szerepet játszanak.

Tárgyalják a korai diagnosztika kérdéskörét azokban az esetekben, amelyekben populációs szintű szűréseket nem lehet végezni, illetve szó lesz a különböző szűrési programokról, azok elfogadott paramétereiről és a szervezés feltételeiről. Alapvetőnek az onkológia gyors fejlődése miatt az ismeretanyag gyors átadása az ezen a szakterületen dolgozóknak - mondta. A diagnosztika és a terápia fejlesztésének lehetőségeire is kitért, kiemelten a molekuláris patológiára, hiszen ez a terület nem csak a terápiában, de a kutatásokban és a korai diagnosztikában is szép perspektíva előtt áll.

A szakmai akadémia 260 millió ember onkológiai ellátásáért vállalt felelősséget, ennek feltétele az onkológiai hálózatok kiépítése és az ellátás progresszivitási szintjeinek meghatározása. Fontos - folytatta -, hogy ki kell dolgozni azokat az irányelveket, amelyek a tevékenységek ideális formáit minden egyes esetben leírják, meghatározzák és ajánlják. Megjegyezte: a daganatos megbetegedések változékonysága miatt sok eseteben ezektől kénytelenek eltérni, de ezen eltérések lényegével és indokaival tisztában kell lenni. A miniszter szerint nagy előny az akadémiához csatlakozó országok "mögött álló kritikus tömeg", amely kedvező lehet a tudásanyagok összehangolásában, a gyógyszerkutatásban és a tapasztaltok kiértékelésében. Halaszthatatlan a szájüregi tumorok és a tüdőrák szűrési metódusának kidolgozása, erre véleménye szerint érdemes energiát, kapacitást és pénz fordítani. Beszélt arról is, hogy a tudományos testület nagyban támaszkodhat az e-egészségügy kínálta digitális együttműködésre, és ez az a terület, amelynek a kutatásokban is nagy szerepe lesz.

Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi ügyekért felelős államtitkára elmondta, hogy a rák elleni harc nem lehet politika, nem lehet üzlet. A magyar kormány megtesz mindent, amit az ország lehetőségei megengednek a rosszindulatú megbetegedések megelőzésére. Jelezte, az Emmi nemzetközi ügyekért felelős államtitkársága minden segítséget megad az akadémia működéséhez.

Legolvasottabb cikkeink