Menopauza - Hogyan táplálkozzon?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Az életkor előrehaladtával egyre több pluszkiló rakódik a derék- és csípőtájékra. Mi ennek az oka és mire kell vigyáznia az étrendjében?

Kevesebb energia, mint korábban

A hormonok valójában csak kismértékben felelősek a változókori súlygyarapodásért. Sokkal inkább arról van szó, hogy a testnek az évek múlásával egyre kevesebb az energiaigénye. Ennek oka többek között a metabolizmus változása és az egyre csökkenő izomtömeg. Egy 75 éves nőnek átlagosan 15%-kal kevesebb kalóriára van szüksége, mint amennyire 25 éves korában volt. Ez a változás a férfiakra is ugyanúgy igaz, ám az ételmennyiséget csak ritkán igazítják a csökkent igényekhez.

Megfelelő étkezés

Ugyanakkor a kevesebb evés nem oldja meg a problémát, mivel az energiaigény csökkenésével nő a szervezet igénye a mikrotápanyagokra, hogy ezekkel pótolja a női hormonok védő funkciójának hiányát. Ezért az olyan kevésbé magas energiatartalmú ételek fogyasztása javasolt, mint a zöldségek, saláták, hüvelyesek, burgonya és az alacsony zsírtartalmú termékek.

Védje a szívét!

A menopauzát követően a nők hajlamosabbakká válnak a szívbetegségekre, ezért fontos odafigyelni a szívbarát étrendre. Ezért lehetőleg kerülje a zsíros ételek fogyasztását, napi háromszori főétkezés helyett több kisebb étkezést iktasson be, illetve fogyasszon sok bogyós gyümölcsöt, melyek egy harvardi kutatás szerint védik a női szívet!

Ez a cikk is érdekelheti Változókorban: milyen betegségekre kell jobban figyelni?

Erősítse a csontjait kalciummal!

Az ösztrogén hiánya gyengíti a csontokat, ezért fontos a megfelelő kalciumbevitelről gondoskodni. A napi ajánlott mennyiség 1200 mg. Ezenkívül tartózkodjon minél többet a friss levegőn a megfelelő D-vitamin-szint érdekében! A D-vitamint a szervezet a bőrön át a nap UV-sugárzása segítségével állítja elő. Mindemellett fogyasszon sok tejterméket, hüvelyeseket és zöld leveles zöldségeket!

Folyadékbevitellel a székrekedés ellen

A folyadékbevitel szintén fontos. A székrekedés elkerülésére és a megfelelő testsúly megőrzése érdekében fogyasszon napi 1,5-2 liter vizet, hígított gyümölcslevet vagy gyógyteát!

A kiegyensúlyozott táplálkozás fitten tart

Lehet, hogy már régebben életmódot váltott, de a változókor lehet akár az egészséges táplálkozás kezdete is. A szakemberek azt ajánlják, hogy a növényi alapú élelmiszerek uralkodjanak az étrendjében. Naponta fogyasszon tejtermékeket, és csak hetente 1-2 alkalommal húst vagy halat és tojást. Figyeljen oda arra, hogy naponta 5 alkalommal étkezzen, és kerülje a csípős fűszereket, stimuláló italokat (kávé, tea, kóla). A cukrot, ha csak lehet, kerülje!

Tovább Modern menopauza: Régi tünetek, új hozzállás

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Bildergalerie: Wechseljahre - so essen Sie richtig, von Luise Heine, Medizinredakteurin und Biologin (NetDoktor.de)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

A menopauzáról részletesen

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Menopauza
A menopauza - sokak félelmével ellentétben - nem szünteti meg a nőiességet és a szexuális életet, sőt sokakra felszabadítólag hat, hogy már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.