hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Szoptatás és cukorbetegség

Az 1-es típusú cukorbeteg anyák és a gesztációs diabéteszben szenvedő nők számára is javasolt a szoptatás, közli a PharmaOnline.

Az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő anyák is szoptathatják a gyermeküket anélkül, hogy a hipoglikémiák gyakoriságának növekedésével kellene számolniuk. Emellett, azoknak a nőknek is javasolható a szoptatás, akiknél korábban terhességi cukorbetegséget diagnosztizáltak, ilyen módon redukálható a rizikója annak, hogy a későbbiekben 2-es típusú cukorbetegség jöjjön létre náluk, írja a lap.

Az 1-es típusú diabéteszben szenvedő nők gyakran amiatt nem merik szoptatni az újszülött- vagy csecsemőkorú gyermeküket, mert a vércukorszint kóros esésétől, hipoglikémiától tartanak; mindez fokozottan érvényes éjjelente. Sok cukorbeteg anya emiatt a félelme miatt mond le az éjszakai szoptatásról. Azok pedig, akik „mernek” éjjelente is szoptatni, plusz szénhidrátot vesznek magukhoz, ilyen módon próbálva hozzájárulni ahhoz, hogy egy esetleges hipoglikémia rizikója csökkenjen.

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

Egy dániai vizsgálat nemrégiben bebizonyította azt, hogy alaptalanok azok az aggodalmak, amik az éjjeli szoptatással összefüggő hipoglikémia-veszélyre vonatkoznak.

Huszonhat 1-es típusú diabéteszes anya és 32 nem cukorbeteg anya vércukorszintjének a rendszeres vizsgálatából kiderült, hogy az éjszakai szoptatások az 1-es típusú cukorbeteg nőknél nem emelik a hipoglikémia-kockázatot akkor sem, ha az érintett anyák nem vesznek magukhoz extra adag szénhidrátot a szoptatás miatt.

Leszögezhető tehát, hogy azoknál az anyáknál, akiknél az inzulin-szükségletet megfelelően kielégítik, a vércukorszintet rendszeresen monitorozzák és a szénhidrátbevitelt ezekhez igazítják, nem szabad lemondani az éjszakai szoptatásról sem.

A terhesség alatti cukorbetegség a későbbi cukoranyagcsere-zavarok előszobája. Azoknál a nőknél, akiknél gesztációs diabéteszt diagnosztizálnak, legalább 7-szer nagyobb a rizikója annak, hogy a későbbiekben, a szülést követően 2-es típusú diabétesz alakuljon ki náluk.

A legújabb vizsgálatok eredményei azt támasztják alá, hogy ez az emelkedett rizikó hosszú távon is mérsékelhető, ha az érintett anyák szoptatják a gyermeküket. Azok az anyák, akik legalább 3 hónapon át szoptatják a gyermeküket, 15 éves távlatban jelentős mértékben csökkent 2-es típusú diabétesz-kockázattal kalkulálhatnak: míg a nem szoptató anyáknál a 2-es típusú diabétesz kockázata 72 százalékos, addig az a szoptatás hatására 42 százalékosra csökkenhet.

Megállapították azt is, hogy minél tovább szoptat az anya, annál nagyobb mértékben redukálódik a későbbi cukorbetegség kockázata.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés