Miben különbözik az új koronavírus az influenzától?

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg összeállítás
lektorálta: és Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus frissítve:

Új koronavírus és influenza. Miben hasonlítanak, és miben különböznek ezek a vírusok, és az általuk okozott tünetek? Cikkünkben megpróbáljuk összefoglalni.

A tudósok évtizedeken keresztül tanulmányozták a szezonális influenzát. Így annak ellenére, hogy veszélyes, sokat tudunk az influenzavírusokról és arról, hogy mire számíthatunk az egyes szezonok során. Az eltelt két évben emellett egyre többet tudtunk meg a koronavírusról is, ami a COVID-19-betegséget okozza. Azzal együtt, hogy egyelőre újabb és újabb mutációk jelentkeznek, melyeknek főleg a vírus fertőzőképességében van szerepük.

A tudósok azért versengenek, hogy minél több dolgot tudjanak meg a koronavírusról, és az új információk elérhetővé válásával megváltozhat a vírussal kapcsolatos ismeretünk és az ezzel összefüggő veszély megítélése. Az alapján, amit eddig tudunk, íme pár hasonlóság és különbség a koronavírus-fertőzés és az influenza között.

Tünetek és súlyosság

Mindkét szezonális influenzavírus (azaz az influenza A és influenza B vírusok) és az új koronavírus (más néven 2019-nCoV vagy SARS-CoV-2) is fertőző vírusok, amelyek légzőszervi megbetegedést okoznak.

Az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központja (CDC) szerint az influenza jellemző tünetei a következőket foglalják magukba: láz, köhögés, torokfájás, izomfájdalom, fejfájás, orrfolyás vagy orrdugulás, kimerültség, és időnként hányás, valamint hasmenés. Az influenza tünetei gyakran hirtelen jelentkeznek. A legtöbb személy, aki elkapja az influenzát, kevesebb mint két hét alatt meggyógyul. Néhány ember esetében azonban az influenza szövődményeket, többek között tüdőgyulladást okoz. A CDC adatai alapján az Egyesült Államokban az előző influenzaszezonban az emberek körülbelül 1%-a esetén jelentek meg olyan súlyos tünetek, amelyek kezelése kórházi bennfekvést igényelt, és ez a korábbi szezon arányszámaihoz hasonlatos.

A koronavírus-fertőzés esetében az orvosok még mindig csak próbálják megfejteni a betegség összes tünetét és annak súlyosságát, a tünetek nagyban függenek a kialakult mutáns vírusok okozta fertőzésektől is. Nem egészen egyértelmű, kinél jelentkezik súlyos formában, ki vészeli át könyebben. A koronavírus-fertőzés legjellemzőbb tünetei az alábbiak: láz, köhögés, orrfolyás, szédülés, fejfájás, íz- és szaglásérzékelés elvesztése, kifejezett gyengeség, izomfájdalom és légzési nehézség. Emellett van, akinél hasmenés, hasi fájdalom, hányinger és hányás képében jelentkezik a fertőzés. A COVID-19 elleni oltásban részesülőknél jóval kisebb számban jelentkeznek súlyos tünetek, légzési elégtelenséggel járó – intenzív ellátást és lélegeztetést igénylő – megbetegedések.

A WHO szerint fontos megjegyezni, hogy mivel a légúti megbetegedéseket okozó vírusok hasonló tüneteket okoznak, nehéz lehet azokat kizárólag a tünetek alapján megkülönböztetni.

Ez is érdekelheti Megfáztam vagy koronavírusos vagyok? A COVID-19 első tünetei

Halálozási arány

A CDC adatai alapján az USA-ban az előző influenzaszezonban az influenzavírustól megbetegedett emberek nagyjából 0,05%-a halálozott el.

A koronavírus-fertőzésre vonatkozó halálozási arányszámban is vannak az egész világot nézve jelentős eltérések, azonban magasabb, mint az influenzáé. A járvány egészére vonatkozóan a halálozási arányszám a koronavírus-fertőzés esetében megközelítőleg 2,7-3%.

WEBBeteg logóWEBBeteg összeállítás
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; How does the new coronavirus compare with the flu? (Live Science)
Lektorálta és aktualizálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Hangonyi Csilla, tüdőgyógyász, allergológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.