hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Gulyás: 55 milliárd forint többletet igényel a finanszírozás rendbetétele

Járt a kormány előtt a Portfolio által nyilvánosságra hozott előterjesztés, ám azóta abban módosítások történtek.

Örülünk, ha év végére megvan – így reflektált Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy mikorra valósulhatnak meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának struktúraátalakítást célzó előterjesztésében foglaltak, amelyet a Portfolio hozott nyilvánosságra kedden. „A cikk egyes elemei egyeztek a valósággal” – fogalmazott a kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón, hozzátéve, hogy a kormány az előterjesztés azért nem fogadta el, mert egyelőre nem tisztázott, hogy mennyiben felelősek a kórházmenedzsmentek, illetve – a finanszírozás hiányosságai miatt – az állam az intézmények eladósodásáért.

A reformok bevezetése csak folyamatosan, az idei év során várható, mert ahhoz a finanszírozási rendszert, és az egyes ellátások finanszírozását is át kell tekinteni, és kijavítani. A kormány számításai szerint mindez mintegy 55 milliárd forintos többletet kíván az idei évi költségvetésből, hogy megelőzendő az év végi eladósodást hónapról-hónapra megkapják a szolgáltatók az ellátások valós költségeit. A miniszter szerint az Emmi előterjesztése egyéb tekintetben nem igényel többletforrást a költségvetésből. Későbbi kérdésre elmondta, a kormány álláspontja, hogy a kórházi kapacitásokat az aktív ágykihasználtság tekintetében kell csökkenteni, mert az a hazai intézményekben 67 százalékos, ez azonban semmilyen összefüggésben nincs azzal, hogy a várótermeket és szociális helyiségeket ki kell festeni.

A százmillió forint alatti beszállítói tartozások kifizetését ezen a héten megkezdték/megkezdik – hangzott el kérdésre a Kormányinfón. Mivel folyamatban vannak a tárgyalások a tavalyi adósságok kifizetéséről, így Gulyás Gergely ennek részleteiről nem kívánt nyilatkozni, ahogyan azt sem erősítette vagy cáfolta meg, hogy a beszállítóktól azt kéri a Pénzügyminisztérium, hogy engedjék el követeléseik 20 százalékát. Bár a politikus célzott arra, hogy történtek köztes megállapodások, ezekről sem adott információt, azt kérdésre hozzátette, hogy amely cégekkel nem tudnak megállapodni, ott peres eljárásokra is számíthatnak. A Népszava felvetésére, miszerint a beszállítók álláspontja az, hogy az adósságrendező eljárás során nyílt törvénysértésre hívták fel azzal, hogy sztornózzák, változassák meg korábban kiállított számláikat, Gulyás Gergely azt mondta, a kormány mindenkit csak a törvények betartására tud felhívni.

A pánikhelyzetek elkerülése érdekében az operatív törzs a lehető legszélesebb körben tájékoztatja a közvéleményt – mondta a kancelláriaminiszter a koronavírussal kapcsolatos kérdésekre válaszolva, a kormány pedig minden segítséget megad azoknak, akik Kínából kívánnak hazatérni. Így tettek annak a hét állampolgárnak az esetében is, akik azóta is a Dél-pesti Centrumkórházban töltik a kéthetes karantént . Magyarországon nincs koronavírusos beteg – hangsúlyozta a politikus.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. február 13-án. MTI/Illyés Tibor
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. február 13-án. MTI/Illyés Tibor

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink