• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • A kecskeméti kórház orvosa lett az Egynapos Sebészeti Tagozat elnöke

    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

A gyógyszergyárakat is megfertőzheti a koronavírus járvány

Lapszemle 2020.02.17 Forrás: piacesprofit.hu - 24.hu
A gyógyszergyárakat is megfertőzheti a koronavírus járvány

A koronavírus járvány rövidtávú hatása mellett érdemes minél hamarabb elgondolkozni a hosszabb távú következményeken is.

Generikus gyógyszereket előállító indiai cégek arra hívják fel a figyelmet, hogy a kínai koronavírus járvány miatt megszakadt ellátási láncok veszélybe sodorhatják az alapanyagellátást. Umang Vohra az egyik legnagyobb indiai gyógyszergyártó cég, a Cipla nemzetközi igazgatója szerint már a hónap végén kifogyhatnak a gyártócégek az alapvető alapanyagokból, ha Kína ezekből csökkenti a termelését, vagy éppen nem tudja biztosítani a folyamatos ellátást. Olyan létfontosságú gyógyszerek összetevőiről beszélünk, mint a cukorbetegség elleni készítmények, a fájdalomcsillapítók, a HIV vírus elleni szerek és az antibiotikumok alapanyagai – írja a Financial Times  nyomán a Piacésprofit.hu.

A nagy generikus gyógyszergyártó cégek, köztük a Mylan és a Teva nem kommentálták az ellátási problémákat, míg a Pfizer, amely jelentős, generikus termékeket előállító gyárat működtet Upjohnban úgy nyilatkozott, hogy bár szorosan nyomon követik a helyzetet, de eddig nem tapasztaltak komolyabb zavart az ellátásban.

Nagy európai gyógyszeripari cégek ironikus módon nem különösebben félnek a kínai alapanyaggyártók leállásától, illetve az ellátási láncok megszakadásától, mivel a Brexittől tartva, már 2019 október 31. előtt komoly készleteket halmoztak föl alapvető összetevőkből. Emma Walmsley, a GlaxoSmithKline vezérigazgatója szerint komolyabb alapanyaghiányra nem kell számítani a közeljövőben, a cég ugyanis az ilyen helyzetre – már csak az Anglia unióból való kiválása miatt is – fel volt készülve.

A Llamasoft, egy globális szállító vállalat, mely olyan jelentős gyógyszeripari cégekkel működik együtt, mint az AstraZeneca, a Bayer, vagy a GSK úgy véli, hogy komoly nehézséget jelentene ezeknek a cégeknek az esetleges szállítóváltás, ugyanis ebben az esetben az adott ország egészségügyi hatóságaitól, például az USA esetében az FDA-tól új engedélyeket kellene beszerezniük.

Antibiotikumhiány fenyegeti Európát a koronavírus miatt

Az utóbbi évtizedekben Kína a gyógyszergyártás megkerülhetetlen központjává vált, főleg az olyan, viszonylag egyszerűbben előállítható hatóanyagok esetében, mint amilyeneket az antibiotikumokban használnak fel. A Handelsblatt cikke szerint több, a globális piacra dolgozó gyár is a koronavírus miatt karanténba helyezett Vuhan környékén, a fertőzés által leginkább sújtott Hupej tartományban működik.

Az antibiotikumok hatóanyagait gyártó Vuhan-környéki  üzemek a járvány kitörése óta nem termelnek, szakértők pedig arra figyelmeztetnek, hogy ha február végéig nem indul újra a gyártás, az európai piacon komoly antibiotikum-hiány léphet fel - írta a 24.hu.

A nagy európai gyógyszergyártók ugyanis mind a ható-, mind a vivőanyagok túlnyomó többségét Kínából szerzik be. Morris Hosseini, a Roland Berger tanácsadó cég egészségügyi szakértője szerint a kiesést egyelőre képesek a raktárkészletekből pótolni, de megerősítette, hogy ha legkésőbb február végéig nem rendeződik a helyzet, az európai gyógyszeripar nehéz helyzetbe kerül. Továbbiak a teljes cikkben

Legolvasottabb cikkeink