hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Hatásosabb a HPV-vakcinázás, ha oltják a fiúkat is

A PharmaOnline szerint sokkal jobban gátolható a rákos megbetegedéseket okozó HPV terjedése, ha a lányok mellett a fiúkat is beoltják az iskolákban.

A svéd Karolinska Institutet kutatói finn kollégákkal közösen a The Journal of Infectious Diseases folyóiratban közölték új eredményeiket, melyek szerint az iskolás fiúk beoltása nagyban hozzájárulhat az onkogén hatású HPV vírus eradikálásához vagy drámai mértékű visszaszorításához.

Egy szellemes vizsgálati elrendezést követve a kutatók egy 2007 óta folyó randomizált vizsgálatban 33 város 250 iskolájának összesen 80 ezer, 12-15 év közötti tanulójáról gyűjtöttek adatokat. A 33 svéd város körül 11-ben az iskolás fiúkat és a lányokat egyaránt beoltották humán papillómavírus (HPV) ellen, 11 városban csak a lányokat, míg a fennmaradó 11 városban a vakcina egy teljesen különböző vírus ellen biztosított védettséget (kontroll). A tanulók 19 éves korában elvégzett HPV szűrés eredményei kimutatták, hogy a mindkét nemnek adott oltás sokkal hatásosabban szorította vissza a HPV-fertőzést, és a gender neutrális megközelítés pozitív eredményt hozott a nem vakcinázott lányok körében is.

Fotó: 123 rf
Fotó: 123 rf

A HPV elleni kötelező védőoltást Svédországban 2012-ben vezették be, de csak a lányokat vakcinázták. Tavaly a svéd kormány (nem kis részben a jelen tanulmány időközi eredményeinek hatására) úgy döntött, hogy 2020 őszétől mindkét nem számára elérhetővé teszi az oltást, azaz gender neutrális megközelítést alkalmaz. Matematikai járványmodellek szerint, ha csak a lányokat oltják be, még az iskolákban elvégzett kötelező oltóprogram sem elegendő ahhoz, hogy a leginkább onkogén HPV 16-os típus eradikálható legyen, ám ha a lányok és a fiúk 75%-át beoltják, az már elégséges lehet a vírusnak a 30 év alatti populációban történő drasztikus visszaszorításához – leginkább ugyanis a 30 év alatti népesség körében terjed a vírusfertőzés, írja a PharmaOnline.

(forrás: PharmaOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés