Koronavírus: kijárási korlátozást vezetnek be

MTI
megjelent:

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között.

Próbálják elválasztani az időseket a fiataloktól

Két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök március 27-én a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő arról is beszélt, hogy "elviselhető módon" próbálják elválasztani az időseket a fiataloktól.

Ezért közölte: az élelmiszerboltok, drogériák, patikák esetében olyan speciális szabály lép életbe, hogy a 65 év felettiek 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket. Ebben az időszakban más nem mehet be ezekbe.

Mit szabad és mit nem?

Mindenki köteles a társas érintkezést a minimálisra csökkenteni és más embertől legalább másfél méter távolságot tartani, még tömegközlekedés során is. Vagyis nem szabad senki mellé állni szorosan, tilos vendéglátó üzletben tartózkodni, kivétel ez alól az ott dolgozók, és az elvitelre készült ételek kiadása és elszállítása.

Alapos indok nélkül ne lépjen ki a lakásból! Mi az alapos indok, ki dönti el? A rendelet ezt pontosan leírja: elmehet dolgozni, élelmiszert vásárolni, drogériába, tankolni, gyógyszertárba, állateledelt venni, piacra, trafikba, fodrászhoz, tisztítóba és taxizni is lehet. Kutyát (és más állatot) sétáltathat, állatorvoshoz is van lehetőség vinni.

„Egészségügyi ellátást és szolgáltatást” vehet igénybe, azaz fogorvoshoz, orvoshoz, gyógytornászhoz, terapeutához mehet, továbbá adhat vért. Elmehet futni, biciklizni és egyéb "egyéni szabadidős sporttevékenység"-re, illetve „szabadidős sétára” egyedül vagy a családdal, ha idegenektől megtartja a másfél métert.

Elláthatja szülői jogát és kötelezettségeit, azaz például elvált szülőként elmehet a gyermekért. Segítséget nyújthat kiskorú, beteg vagy idős embereknek. De bankba, postára is elmehet, ha máshogy – online vagy telefonon – nem megoldható. Házasság és temetés is tartható továbbra is szűk családi körben.

A rendelet megszegése 5000 forinttól 500 ezer forintig terjedő szabálysértési bírsággal járhat. Orbán Viktor a rádióinterjúban hangsúlyozta, hogy nem „dresszírozni” kell az embereket, az elsődleges cél az együttműködés, és csak végső esetben alkalmazandó a büntetés.

Ki ellenőrzi a korlátozás betartását?

A rendőrség, de bevonhatja a katonai rendészetet. A rendeletben van egy általános érvényű passzus is, hogy az "intézkedéseket és kényszerítő eszközöket a szükségesség és arányosság követelménye betartásával az Rtv.-ben meghatározott módon alkalmazhatja."

Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

(MTI/Index.hu)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.