Járványkrízis: információs és segélyvonal SM betegeknek

Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alalpítvány
megjelent:

A koronavírus miatti krízishelyzetre tekintettel speciális telefonos információs szolgálat indult: neurológus szakorvosok, pszichológusok, rehabilitációs szakemberek segítik a sclerosis multiplex betegeket.

Mintegy 8 ezren élnek az agy és az idegrendszer károsodását okozó, gyógyíthatatlan sclerosis multiplex (SM) betegséggel idehaza, a betegeknek és családjaiknak indított közvetlen információs telefonvonalat a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány.

A sclerosis multiplex egy autoimmun betegség, az immunrendszer túlműködése következtében károsodhat az agy és a gerincvelő. A koronavírus-járvány miatt a neurológiákon sok betegnek a kontrollvizsgálata és a kezelések egy része is későbbre tolódik, ráadásul a nemzetközi szakmai ajánlások az immunrendszerre kifejtett hatások miatt némely SM terápia halasztását javasolják. Az SM betegek és a hozzátartozók számos kérdésben várnak válaszokat és segítséget, ezért szerveztük meg az új szolgáltatást – indokolja a telefonvonal elindítását Szántai Anita, a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány (MSMBA) elnöke.

A szolgáltatás nem helyettesíti a személyes orvosi konzultációt

A szolgáltatás szakmai hátterét az SM betegeket országszerte kezelő neurológus szakorvosokat összefogó tudományos testület, a Magyar Neuroimmunológiai Társaság (MANIT) adja. A szakmai szervezet képviseletében dr. Rajda Cecília, a Szegedi Tudományegyetem Neurológiai Klinikájának docense szervezte meg a szakorvosokból és pszichológusokból álló szakértői csapatot.

Az alapítvány (0630) 303-64-66 számon elérhető segélyvonala minden munkanapon 10 és 17 óra között áll a hívók rendelkezésére. Ezen belül pszichológus 12 és 13 óra között, neurológus szakorvos 13 és 14 óra között érhető el. A további időszakokban rehabilitációs szakember fogadja a hívásokat és igyekszik segíteni az SM betegeknek. Szántai Anita elmonta: kapcsolatban vannak ortopéd szakorvossal, kézsebésszel, reumatológussal (az SM gyakran okoz mozgásszervi panaszokat és torzulásokat, mozgáskorlátozottságot), bőrgyógyásszal, szociális munkással is, így igyekeznek személyre szabott válaszokat adni a felmerülő kérdésekre.

A szolgáltatás viszont nem helyettesít személyes orvosi konzultációt. A segítő szakemberek telefonon legjobb tudásuk szerint, a legfrissebb nemzetközi útmutatások alapján válaszolják meg a felmerülő kérdéseket, de a telefonbeszélgetésre semmilyen diagnosztikus vagy terápiás döntés nem alapozható. A terápián, gyógyszereinek adagolásán vagy ütemezésén senkinek sem szabad önhatalmúlag módosítania, kizárólag a saját kezelőorvosával való konzultációt követően.

A beszélgetés során az orvosokat köti az orvosi titoktartás, a hívók anonimak maradhatnak, a hívásokat nem rögzítik. A későbbiekben a visszatérő kérdésekből és válaszokból szerkesztett összefoglalót is közzétesznek a betegszervezet www.facebook.com/msmba.hu közösségi csatornáján.

(Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alalpítvány)

Fontos egészségügyi tudnivalók a koronavírus járvány idejére

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.