• nátha
    • Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

      Két náthagyógyszert el kellene felejteni - tiltás lehet a végük

    • Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

      Tudományos bizonyítékok támasztják alá a húsleves gyógyerejét

    • Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

      Tízből csak három magyar fújja ki helyesen az orrát

  • melanóma
    • Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

      Fényvédelem, önvizsgálat és tudás: együtt védenek a bőrrák ellen

    • A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

      A Szigeten is keresd a „rút kiskacsát”!

    • Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

      Orvosi bravúr került a Guinness Rekordok Könyvébe

  • egynapos sebészet
    • Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

      Egy év alatt több mint 3000 műtét a kecskeméti egynapos sebészeten

    • Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

      Egynapos sebészet: új szakmai kollégiumi tagozata van a területnek

    • Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

      Megnyílt az egynapos sebészeti ellátás Csepelen

Elmaradt babyboom, a gólya a koronavírus végére vár

Lapszemle 2020.05.19 Forrás: sonline.hu
Elmaradt babyboom, a gólya a koronavírus végére vár

Az anyagi bizonytalanság mellett sok kismamajelölt fél tőle, hogy megbetegszik és a koronavírus születendő gyermekére is káros hatással lehet.

Az előrejelzések szerint nem fogant több gyermek a koronavírusjárvány-helyzetben. A szakemberek szerint sok nő fél a vírustól, attól, hogy milyen hatással lehet születendő gyermekére, és vannak, akik anyagi megfontolásból nem vállalnak most kisbabát - írta a sonline.hu.

– Azt tapasztaljuk, a gyerekvállalás terén az elmúlt hónapokban sokan meditáltak, dilemmáztak, hogy merjenek-e lépni vagy sem, határozottan mondhatom, hogy baby bummra nem kell számítani – mondta el Koppán Miklós, a Pécsi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója. Hozzátette: a nemzetközi irodalomban is olvasható, hogy minden olyan veszélyhelyzet, amelynek gazdasági kihatásai is vannak, negatívan érinti a gyermekvállalási kedvet. – Az anyagi bizonytalanság mellett sok kismamajelölt fél tőle, hogy megbetegszik és a koronavírus születendő gyermekére is káros hatással lehet – jegyezte meg a professzor.

Kiemelte: rendkívül kevés tudományos adat áll rendelkezésre világszerte a várandósság és a koronavírus közötti kapcsolatról. – A pécsi klinikán eddig nem fordult még meg olyan terhes nő, aki igazoltan koronavírusos lett volna, országosan egyetlen olyan anyáról tudunk, aki Nyugat-Magyarországon COVID-fertőzötten szülte meg kisbabáját, gyermeke egészségesen jött világra – mondta el Koppán Miklós, aki bízik abban, hogy rövid időn belül minden visszaáll a régi kerékvágásba.

A jelenlegi szabályozás szerint a meddőségi centrumokba látogató pároknak szükségük van negatív PCR-tesztre. Több klinikán kijelöltek már egy elkülönített szűrőhelyet, ahol térítésmentesen elvégzik a mintavételt. Huszonnégy órán belül megkapják az eredményt és ezt követően mehetnek a vizsgálatokra. A kaposvári kórház honlapján azt közölte, hogy a Domány Sándor Humánreprodukciós Központ is újra fogadja a pácienseket. A pároknak egyes beavatkozásokhoz szükségük van negatív PCR-tesztre. A szabályozás szerint az ország összes meddőségi centrumában még nem végezhetnek az orvosok petesejt-leszívásokat, de egyéb vizsgálatokra már van lehetősége a pároknak - írták.

Legolvasottabb cikkeink