Cukorbetegség - Gyerekeknél gyakran csak túl későn észlelik

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Gyerekeknél a cukorbetegséget gyakran az életveszélyesen magas vércukorszint és diabéteszes ketoacidózis során diagnosztizálják. Cikkünkből megtudhatja, hogyan jelentkezik a cukorbetegség a gyermekeknél, és milyen figyelmeztető jelekre kell figyelnie!

Az 1-es típusú cukorbetegség a leggyakoribb anyagcsere-megbetegedés gyermekeknél és kamaszoknál. Az immunrendszer ebben az esetben ismeretlen okból a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei ellen fordul, amelyek fokozatosan elpusztulnak, így a hasnyálmirigy túl kevés inzulint termel.

Veszélyesen magas vércukorszint

Ha a cukorbetegség kezeletlen marad, a vércukorszint tovább emelkedik. Mivel a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei pusztulnak, a szervezet nem tudja hasznosítani az energiát adó cukrot, mely inzulin nélkül nem tud a sejtekbe jutni. Így bár a véráramban valójában rengeteg energia van, a sejtek szó szerint éheznek, míg a vércukorszint megemelkedik. Az energiaigény kielégítésére a szervezet a zsírokat bontja, a folyamat során képződő ketontestek felhalmozódnak a vérben és annak pH-ja savas irányba tolódik, ami életveszélyes lehet.

Ez az úgynevezett diabéteszes ketoacidózis (diabeteses ketoacidosis), mely többek között émelygéssel, hányással, hasi fájdalommal és acetonos lehelettel jelentkezik, a legrosszabb esetben pedig tudatzavarhoz és életveszélyes kómához vezet.

A betegséget általában későn ismerik fel

Bár sokan tudjuk, hogy mi a cukorbetegség, a gyermekek tünetei a laikus számára többnyire ismeretlenek. Pedig ha nem veszik észre időben, a gyermek akár néhány hét alatt életveszélyes állapotba is kerülhet. Tanulmányok szerint körülbelül minden ötödik cukorbetegségben szenvedő gyermeknek a diagnózis időpontjában már diabéteszes ketoacidózisa volt.

A gyerekkori diabétesz tünetei

Az 1-es típusú cukorbetegség az alábbi tünetekben nyilvánul meg, melyek közül néhány nem különösen jellemző. Amennyiben észleli őket gyermekén, mielőbb teszteltesse a vércukorszintjét:

  • fokozott érzékenység a fertőzésekkel szemben
  • gyakori vizelés nagy mennyiségű vizelettel
  • állandó, nem múló szomjúságérzet
  • kívánósság és fokozott táplálékfelvétel
  • a sokat evés ellenére fogyás
  • fáradtság
  • hangulatingadozások
  • csökkent koncentrációs készség
  • hasfájás
  • látászavar
  • bőrszárazság

Egyre több gyermek cukorbeteg

A Semmelweis Egyetem közleménye alapján ma Magyarországon évente 250-300 gyermeket diagnosztizálnak 1-es típusú cukorbetegséggel, s az esetek száma az elmúlt 30 évben megháromszorozódott. Különösen aggasztó, hogy a betegség előfordulása a hat év alattiak körében kiugróan magas arányban nő.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
Diabetes: Bei Kindern oft zu spät erkannt (NetDoktor.de)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg összeállítás - Dr. Lackó Andrea és Dr. Brasnyó Pál
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.